Skip to content
Economie Societate

Adrian Bența pune punctul pe i: Dacă Fiscul îi ”cotonogește” pe contribuabilii cinstiți, efectul va fi invers decât cel scontat

economica.net

Fiscul a anunțat că face în prezent o analiză de risc pe zona persoanelor fizice, cu patrimoniul deținut,  derulată la nivelul direcției de inspecție fiscală din ANAF, cea care se ocupă de persoanele fizice, altele decât cele cu averi mari.

Astfel, ANAF va selecta românii în cazul cărora va iniția controale amănunțite. Printre cei care ar putea ajunge, astfel, în ”plasa” Fiscului, sunt persoanele cu venituri nedeclarate, de exemplu, din chirii, dar despre care ANAF află din alte surse.

După declarațiile politice sforăitoare, prin care guvernarea PSD anunța că ANAF declanșează operațiunea Iceberg, pentru controlul marilor companii, până la urmă Fiscul se îndreaptă tot împotriva persoanelor fizice, chiar ”altele decât cele cu averi mari”.

Pentru a afla dacă acțiunile Agenției de Administrare Fiscală își vor atinge ținta și vor conduce la creșterea gradului de colectare, dar și în ce măsură sunt ele justificate, PSNews a luat legătura cu specialistul fiscal Adrian Bența.

Opinia mea este că ANAF nu ar trebui să meargă pe partea dură, de constrângere, de plângeri penale împotriva unor cetățeni care nu au declarat câteva sute de lei din chirii”, a declarat Adrian Bența, în exclusivitate pentru PSNews.

Ar trebui să meargă pe prevenție și pe a face persoanele fizice să înțeleagă că pentru câteva sute de lei pe care nu le plătesc, cu titlu de impozite, pot să pățească diferite lucruri neplăcute.

Ar aduce mult mai mulți bani la buget și cheltuielile făcute de Fisc ar fi mai puține și cu randament economic mai mare”, a adăugat el.

Prevenția ar trebuie să fie prima atitudine a Fiscului și abia după aceea întoarcerea împotriva celor ce nu își achită datoriile către Stat.

În momentul în care ai văzut că omul a călcat stâmb, te duci prima dată și îl îndrepți, pentru că nu este scopul ANAF să aibă contribuabili sancționați, prin pușcării sau prin parchete, ci să strângă cât mai mulți bani la buget, prin aplicarea Codului Fiscal”, apreciază Bența.

Conformarea voluntară

În ciuda faptului că ANAF prezintă lucrurile ca și cum am avea de-a face cu o evaziune fiscală generalizată, pot să spun că în România conformarea voluntară este mult mai mare decât în alte state, iar evaziunea fiscală mult mai mică decât în țări precum, de exemplu, Italia.

Există un grad foarte mare de conformare voluntară, ceea ce face ca probabil 99% din banii încasați la buget să provină din plata benevolă a obligațiilor fiscale de către contribuabili”, explică specialistul fiscal.

Nevoia de informare

În plus, trebuie gândit și un instrument care să fie eficient, pentru că nu se pot duce reprezentanții Fiscului din ușă în ușă, să vadă care mai are un chiriaș, o cameră închiriată, o mansardă cu studenți ascunși pe acolo.

Nu merge așa, ANAF trebuie să găsească niște metode inteligente, astfel încât să vină aceste informații la Fisc și să fie din surse sigure.

De pildă, eu aș fi rugat (rugat, nu obligat) proprietarii și administratorii de asociații de proprietari să trimită câteva informări către Fisc, cu cine mai stă prin blocurile lor, pentru că ei știu foarte bine.

O altă zonă în care cetățenii poate că datorează impozite către Stat și ei habar nu au despre asta este cea agricolă, mai ales de când a fost introdus, în februarie 2013, impozitul pe venituri din activități agricole.

Eu pot să pun pariu că nu au fost făcute niciun fel de campanii de informare în zona asta.

Micii meseriași, de asemenea, care vin pentru lucrări la domiciliu și nu se pune problema să prezinte bon fiscal, se mai constituie într-o zonă pentru mica evaziune.

Oamenii trebuie îndrumați să intre în aria de conformare voluntară”, adaugă Adrian Bența.

Evaziunea mare și evaziunea mică

Dacă ar fi să clasificăm evaziunea după mărime, avem marea evaziune, făcută de administratorii marilor operatori economici, cu scheme foarte sofisticate de evaziune, și mai este mica evaziune, aceea de la magazinul de cartier sau sătesc care nu dă bonul fiscal.

Evaziunea mică, pe care persoanele fizice au contracte de chirie, pe care nu le declară la ANAF.

Partea dureroasă este că această evaziune mică are o scară de mărime destul de mare, iar însumarea tuturor ”evaziunilor mici” duce la o sumă mare.

Au mai existat de-a lungul timpului încercări ale ANAF de a combate această evaziune mică, nu e ceva nou – de vreo 4,5 ani se tot aude că vor fi verificați proprietarii care au date proprietăți date în chirie și nu au declarat contractele”, spune specialistul fiscal.

Problematica socială

Dar, foarte important, trebuie văzut dacă nu cumva acea zonă de evaziune fiscală îi asigură existența cetățeanului.

Atunci avem o problemă mult mai gravă, avem o problemă socială. Dacă mica evaziune era sursa lui de trai, în lipsa acelei surse devine asistat social, atunci trebuie găsite soluții de altă natură, nu încadrarea lui la evaziune fiscală.

Trebuie făcută o diferențiere între o taxare care jupoaie orice venit al unei persoane fizice, care nu are din ce să trăiască, de exemplu, taxarea cu 45% a salariului minim.

Procedurile ar trebui regândite. Orice cetățean ar trebui să aibă dreptul la o sumă minimă neimpozabilă, să spunem 2.000 de lei.

O astfel de gândire ar trebui să fie permanentă, în orice concept sau program politic viitor – trebuie să îi asiguri cetățeanului un venit minim lunar neimpozabil. Poți să te gândești la o taxare abia după ce i-ai asigurat traiul zilnic, de zi cu zi”, este de părere Adrian Bența.

Operațiunea Iceberg

Operațiunea Iceberg pleacă, de asemenea, de la o prezumție greșită, aceea că toți marii contribuabili fac evaziune fiscală.

În niciun caz nu trebuie băgați toți în aceeași oală. Trebuie făcută analiză și mers direct la acei mari contribuabili care prezintă elemente certe de risc.

Trebuie spus că 8.000 de firme asigură circa 80% din bugetul Statului, cam asta este dimensiunea marilor contribuabili.

În momentul în care ai plecat de la prezumția că ăștia toți sunt vinovați, că fac evaziune, s-ar putea să ai o reacție în lanț.

Trebuie găsită o metodă foarte clară, prin care să fie inspectate acele companii care fac într-adevăr evaziune fiscală, pentru că datele anilor anteriori ne prezintă o rată foarte mare de eroare a Fiscului.

Cei care lucrează cinstit trebuie lăsați în pace, ba, mai mult, trebuie stimulați să lucreze în continuare”, apreciază Bența.

Zorii unei crize?

Deja se anunță pe diverse canale de știri că în partea de Vest a țării se fac concedieri masive.

S-ar putea să fie chiar zorii unei crize economice. Dacă tu, ca Fisc, te duci și mai ”cotonogești” pe contribuabilii care sunt cinstiți și muncesc și încearcă să facă o afacere și le deturnezi atenția de la businessul lor către inspecții, procese și alte asemenea, s-ar putea ca efectul să fie exact invers decât cel urmărit, anume scăderea încasărilor bugetare.

Este dreptul absolut legal al Fiscului să inspecteze contribuabilii, însă ar fi foarte bine ca ANAF să facă niște analize clare, serioase, de risc, pentru a se duce doar în zona unde există evaziune fiscală și să constate doar impozitele care nu s-au plătit, nu să vină și să inventeze obligații de plată”, spune, în concluzie, specialistul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *