Adrian Betea: PNL a fost și este în continuare câinele de pază al democrației!

sursa: facebook/ Adrian Antoniu Betea

Adrian Betea, recent înscris în Partidul Național Liberal, a publicat o analiză în care își exprimă viziunea asupra situației politice din România. Betea, care a anunțat public intrarea sa în politică pe 4 august 2024, își dorește să contribuie la evoluția societății românești și să apere valorile democratice.

Într-un text inspirat de experiențele sale din școală, Betea compară formarea coalițiilor politice cu grupurile de lucru din clasele de studiu. El explică cum, după alegerile din 2020, PNL, USR și UDMR au fost „colegi de proiect”, însă USR a părăsit guvernarea în 2021, forțând PNL să colaboreze cu PSD. Betea descrie PSD ca fiind „grupul neserioșilor” care, după trei ani de guvernare comună, a încercat să își impună controlul asupra proiectului de țară, ceea ce a dus la o ruptură în coaliție.

„Dragilor,
Este lesne de observat că situația politică din România este una destul de încâlcită, am putea spune. Pentru toată lumea, dar în mod particular pentru tineri, care nu au timp și răbdare să stea să analizeze în detaliu datele actuale, există o stare de confuzie, în care de multe ori ai impresia că nu mai înțelegi nimic, că e prea complicat, toți sunt la fel, nu are rost să îmi bat capul. Motiv pentru care ignori complet subiectul. Nimic mai greșit, dacă într-adevăr îți dorești o țară care să evolueze în mod real.
Ei bine, îmi doresc să încerc să vă prezint cum văd eu lucrurile. Și pentru asta, voi veni cu o comparație ușor de înțeles. Cum că sunt tânăr, amintirile referitoare la liceu și facultate sunt încă proaspete, motiv pentru care exact de aici pleacă și comparația mea.
Oamenii se întreabă cum PNL a guvernat cu PSD; de ce nu cu USR, că doar au avut guvern împreună, etc.
Pe parcursul școlarizării, sunt materii unde primești un proiect pe care trebuie să îl faci împreună cu alți colegi, pe care ți repartizează profesoara, formând astfel o grupă. Exact așa și partidele, în urma votului cetățenilor, își primesc ”colegii de proiect” în parlament. În urma votului de la alegerile din 2020, s-a reușit formarea unei ”grupe de proiect” formată din PNL, USR și UDMR. Totul părea să funcționeze bine, până când, în 2021, USR a plecat de la guvernare. Efectiv și-a luat traista și dus a fost, acest grup al elevilor care, deși inteligenți, sunt prea plini de ei ca să se aplece cu adevărat asupra problemei, să muncim împreună pentru proiectul primit și asumat. Dar, exact ca la școală, proiectul merge mai departe, iar matematica parlamentară făcea imposibilă alcătuirea unei alte majorități înafara celei alături de PSD. Așa a luat naștere guvernul PNL-PSD. De musai. În orice școală/clasă, există un grup de elevi neserioși, petrecăreți, și dacă ai ghinion să pici cu ei în grupă, știi că vor veni la prezentarea proiectului și cam atât. Acesta este PSD-ul. Și mai sunt acei elevi care sunt la locul lor, care își fac cât de bine pot treaba, care o mai dau din când în când și în bară, că nu sunt fără de greșeală, și care n-au de ales și vor duce greul proiectului. Acesta este PNL-ul. Și așa, de musai, am acceptat tot felul de atitudini, sa le spunem nesportive, din partea PSD, pentru că trebuia să ducem proiectul la capăt, proiect care era cu atât mai important acum, când am trecut prin momente atât de dificile din punct de vedere geopolitic, sanitar, economic, etc.
Și 3 ani s-a guvernat împreună așa, cu chiu cu vai, dar chiar înainte de ”predarea proiectului” (alegerile din 2024), ”grupul neserioșilor, petrecăreților”, adică PSD, a mai tras o beție mai tare ca toate celelalte de dinainte: beția de putere. Au încercat să facă în așa fel încât să conducă ei singuri tot proiectul după ce că abia au dat pe la cursuri. Si nu doar atât, au mai pus și bețe în roată (legea pensiilor militare, legea împotriva țepelor imobiliare, voi dezvolta într-o postare ulterioară, pomeni electorale). Și după 3 ani de tras, PNL a spus: STOP! Așa nu se mai poate! Am fost nevoiți să trecem prin asta, dar toate au o limită. Și deși am rupt coaliția făcută de musai cu PSD, totuși suntem la guvernare. Cum vine asta, vă puteți, pe bună dreptate, întreba? Păi dumneavoastră, dacă munceați 4 ani la un proiect, l-ați lăsa baltă să își bată joc ”petrecăreții”, ”neserioșii”, de el? Eu nu cred. Ați încerca să faceți în așa fel încât daunele aduse proiectului să fie cât de mici. Întocmai asta face și PNL fiind în continuare la guvernare.
În încheiere, o ultimă informație. În gimnaziu, am avut un profesor de istorie și educație civică pe care îl simpatizam în mod particular. Poate și datorită lui am hotărât să intru în politică, pentru ca de mici ne-a pus bazele noțiunilor civice și ne-a subliniat importanța unei activități civice exersate minuțios. Tot de la dumnealui am învățat că presa reprezintă câinele de paza al democrației. Ei bine, uitându-mă la activitatea PNL din ultimii ani, constat, cu o oarecare satisfacție, că:
PNL A FOST ȘI ESTE ÎN CONTINUARE CÂINELE DE PAZĂ AL DEMOCRAȚIEI!
Și mai spun ceva: am toată încrederea că PNL își va da tot concursul să fie și pe viitor un pilon ferm de stabilitate, să vegheze la respectarea statului de drept, să împiedice acapararea totală a puterii de către PSD prin mijloace dubioase, să fie și pe viitor câinele de pază al democrației, să fie și pe viitor acel ”grup de elevi care sunt la locul lor, care își fac cât de bine pot treaba, care o mai dau din când în când și în bară, că nu sunt fără de greșeală”, dar care zi de zi va munci pentru proiectul primit. Iar aici nu vorbim de un simplu proiect de la școală, aici vorbim despre PROIECTUL NAȚIONAL, proiect dat în grija politicienilor, prin vot, de către oameni, de către cetățenii acestei țări. Si cu asta NU ne putem juca.
Pentru că România POATE mai mult, România MERITĂ mai mult și România VA FI mai mult!
Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și
Trăiască România!”, a scris Adrian Betea pe pagina sa de Facebook. 
Detalii suplimentare despre Adrian Betea și angajamentul lui pot fi găsite aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: