Skip to content
Economie

Adrian Câciu, la „Dosar de Politician”: România, într-o situație complicată din toate punctele de vedere

Facebook

România este într-o situație complicată din toate punctele de vedere și, dincolo de ceea ce se resimte la nivel de cetățean, se confruntă cu niște dezechilibre macroeconomice care s-au adâncit în ultimii ani, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, miercuri seară, în emisiunea „Dosar de politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV.

Adrian Câciu susține că s-a acomodat „rapid” cu funcția de ministru al Finanțelor, pentru care nu poți „să ceri un timp de adaptare” având în vedere „situația prin care trece România în momentul actual”.

Întrebat la ce fel de situație se referă, ministrul a explicat: „O situație complicată, situația complicată din toate punctele de vedere. Dincolo de partea aceasta care, evident, se resimte la nivel de economie, de cetățean, noi avem niște dezechilibre macroeconomice care s-au adâncit în ultimii ani.

Știu, au fost o serie de abordări, „tigrul Europei” și alte sintagme de genul acesta folosite spectaculos, dar oricine se uită pe statistici și pe datele macro vede că avem un deficit comercial în creștere, o presiune pe cursul valutar pentru că ai importuri, vede că avem un deficit de concurent mare, un deficit bugetar care trebuie redus.

Presiunile sunt extraordinar de mari de a veni, totuși, cu o compensare și în zona de viață economică pentru că avem putere de cumpărare pierdută, care n-a fost recuperată de pe timpul pandemiei. N-a fost încă recuperată.

În momentul în care te focusezi doar pe cifre statistice, a crește PIB-ul… PIB-ul este până la urmă dat de niște componente. De exemplu, când una din componente care înseamnă consum scade pe partea privată, o compensez pe partea de consum guvernamental, adică pe deficit”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *