Skip to content
Economie

Adrian Câciu, la întâlnirea cu comisarul european pentru buget: România este stabilă din punct de vedere macroeconomic

Adrian Câciu Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a discutat marţi, cu delegaţia condusă de Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, despre principalele măsuri luate de România în ceea ce priveşte accelerarea atragerii fondurilor europene şi implementarea reformelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual.

”România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, lucru confirmat şi de Comisia Europeană, în Raportul de prognoză economică de primăvară, pe anul 2023, unde ţara noastră figurează cu cea mai mare creştere economică din regiune. Aceasta se datorează, în principal, premiselor create de buna absorbţie a fondurilor europene împreună cu implementarea reformelor din PNRR. Un alt avantaj îl constituie evoluţia pozitivă a pieţei muncii, trend înregistrat şi pe partea de bunuri şi servicii.”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, conform unui comunicat al ministerului.

Un alt subiect discutat a fost revizuirea Cadrului Financiar Multianual, context în care ministrul Finanţelor a subliniat că aceasta trebuie să fie una ţintită, care să acopere problemele cele mai stringente ale Uniunii Europene, fără să afecteze alocările principalelor politici, cea de coeziune şi de politică agricolă comună, precum şi plafonul de resurse proprii.

De asemenea, oficialul român a punctat faptul că România va respecta angajamentele asumate de reducere a deficitului bugetar, însă este nevoie de o strategie echilibrată la nivelul Uniunii Europene, care să ţină cont de continuarea măsurilor asumate de Guvern pentru accelerarea investiţiilor.

Ministrul de Finanţe a apreciat flexibilizarea regulilor pe Pactul Fiscal, precizând că ţara noastră ocupă o poziţie bună, la nivel european, în ceea ce priveşte nivelul datoriei publice, aflată în scădere şi estimată să ajungă la finalul anului 2023 la 47% din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *