Adrian Câciu: Nu există în coaliție discuția cota unică vs impozit progresiv. Este un subiect fals

Adrian Caciu2

Fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, actual ministru al Proiectelor și Investițiilor Europene, a declarat luni, la emisiunea Puterea Știrilor, că discuția privind cota unică vs impozit progresiv este o temă falsă lansată pentru „a neutraliza și anihila anumite atacuri la partidul respectiv”.

Câciu a subliniat, de altfel, că nu există în coaliția de guvernare o discuție privind trecerea la impozitarea progresivă.

„Dezbaterea aceasta poate va avea loc doar în momentul în care vom avea digitalizarea ANAF, în rest este un subiect fals. Încă o dată: nu se pune în acest moment în discuție, n-a fost o dezbatere în coaliție. Trebuie să vă uitați ce atacuri erau probabil pe partidul respectiv, atacuri pe care au vrut să le anihileze, neutralizeze. Acest subiect privind impozitarea progresivă nu este în discuție.

Haideți să înțelegem, e pentru prima oară în istorie când în legea bugetului de stat ai o prevedere că nu crești taxe și impozite în 2024. Păi abia am pus în aplicare, suntem în a doua lună de punere în aplicare a legii, iar venim și discutăm despre taxe? Doar așa ca să avem un subiect de campanie? Dacă acesta este subiectul de campanie electorală, Ok, nu e nicio problemă. Vă spun clar: nu există o discuție în coaliția de guvernare pe trecerea la impozitarea progresivă”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

 

Ciucă se opune impozitului progresiv sau creșterii taxelor: „România este mai competitivă cu cota unică”

 

PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani şi nu va fi de acord cu creşterea taxelor sau cu impozitul progresiv, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

„PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani. Este un element ideologic al nostru, o linie roşie peste care nu vom trece. Nu vom fi de acord cu creşterea taxelor pentru români sau cu un sistem de impozitare progresiv”, a transmis Ciucă, pe Facebook.

El a menţionat că liberalii vor ca „românii care muncesc să nu fie îngenuncheaţi de taxe mari, iar companiile care produc un profit curat să nu fie penalizate dacă au reuşit pe piaţa liberă”.

„România este mai competitivă cu cota unică. Doar aşa vom continua să atragem investitori care să contribuie la dezvoltarea României, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii de dezvoltare”, a mai scris liderul PNL.

Boloş: Cota unică este cea mai bună alegere pentru România, nu impozitul progresiv

Cota unică este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Perspectiva mea este cât se poate de fermă: cota unică este cea mai bună alegere pentru România. De ea am beneficiat cu toţii în ultimii 20 de ani, de când a fost implementată de Partidul Naţional Liberal. Nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv. Sigur că este datoria Ministerului de Finanţe să facă diferite analize, unele chiar sugerate de organismele financiare internaţionale. Nu avem, însă, în plan să schimbăm cota unică. Datorită ei suntem competitivi fiscal în cursa pentru atragerea de investitori”, a scris, vineri, ministrul Finanţelor pe reţeaua de socializare.

Potrivit sursei citate, cota unică impulsionează forţa de muncă şi „ajută românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunare”.

„Şi-a dovedit această utilitate imensă pentru economie şi populaţie”, a mai notat şeful de la Finanţe.

Secretarul de stat din Finanțe, Marius Alin Andries, clarifică poziția PNL privind cota unică

Marius Alin Andries, în calitate de secretar de stat în Ministerul de Finanțe, afirmă că poziția PNL cu privire la cota unică este foarte clară și subliniază că alegerea între impozitarea progresivă a veniturilor din salarii și cota unică este o decizie politică.

Mesajul lui Marius Alin Andries:

Am participat astăzi la a XX-a ediție a Conferinței Anuală de Taxe “Tradiție și inovație în fiscalitate. Mereu cu un pas înaintea timpului” organizată de PwC Romania.
Ministerul de Finanțe este responsabil de politica fiscală și avem ca obiectiv, pe de o parte, o analiză, pe de altă parte, crearea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient.

Prin componenta de reformă fiscală din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Finanțelor și-a asumat revizuirea cadrului fiscal, respectiv alinierea sistemului de impozitare cu actuala și viitoarea etapă de dezvoltare economică a României, prin îmbunătățirea structurii veniturilor fiscale precum și eliminarea distorsiunilor și lacunelor din sistemul fiscal.

Asa cum am spus și în cadrul conferinței, decizia privind impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor – impozitare progresivă versus cota unică – este una politică.

Opțiunea Partidul Naţional Liberal privind cota unica este una foarte clară și a fost exprimată de domnul președinte Nicolae Ionel Ciucă.

„PNL a introdus și a apărat cota unică în ultimii 20 de ani. Este un element ideologic al nostru, o linie roșie peste care nu vom trece. Nu vom fi de acord cu creșterea taxelor pentru români sau cu un sistem de impozitare progresiv.
Vrem ca românii care muncesc să nu fie îngenuncheați de taxe mari, iar companiile care produc un profit curat să nu fie penalizate dacă au reușit pe piața liberă. România este mai competitivă cu cota unică. Doar așa vom continua să atragem investitori care să contribuie la dezvoltarea României, așa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii de dezvoltare”.

Cota unică vs impozit progresiv

Printr-o impozitare progresivă, cei cu venituri mai mari sunt taxați mai mult decât restul.

În prezent, în cazul veniturilor din salarii, impozitul este de 10%. La acesta se adaugă contribuțiile sociale, așa că statul ajunge să ia peste 40% din banii munciți de un angajat.

Un scenariu avansat de Banca Mondială în discuțiile cu oficialii români se referă la trei cote progresive pentru veniturile din muncă – de 10, 20, respectiv 25%. Impozitul cel mai redus, de 10%, ca acum, s-ar aplica doar celor cu venituri de până la 3.500 de lei pe lună. Pentru ceilalți, cotele de impozitare ar fi cel puțin duble.

În Italia, cotele pentru impozitarea veniturilor personale pleacă de la 23% și se pot dubla. În Spania pot atinge aproape de 50%, la fel ca în Belgia.

Spre deosebire de noi, țările cu impozit progresiv au și sisteme de deduceri fiscale bine puse la punct, iar în Germania și Austria, de exemplu, contribuțiile sociale, la pensie ori sănătate, sunt plafonate pentru a scădea din povara taxelor. Tot acele țări au și administrații fiscale digitalizate, care pot procesa în timp real informațiile primite de la contribuabili. La noi, Fiscul va avea softurile necesare analizei tuturor datelor abia în 2-3 ani.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: