Prezent la conferința „Digitalizare şi bune practici în e-guvernare” unde a prezentat platforma www.oportunități-ue.gov.ro, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că acest site pune la dispoziţia tuturor beneficiarilor toate sursele de finanţare care sunt disponibile la nivel guvernamental pentru proiectele din fonduri europene, atât cele din PNRR, cât şi pe cele din Politică de Coeziune.
Întrebat dacă avem toate șanse ca până în la finalul de 2026 să cheltuim toți cei 30 de milioane de euro, ministrul Câciu a răspus că este obligatoriu să se întâmple acest lucru.
“Este obligatoriu ca atunci avem la dispoziție bani din PNRR nu numai să cheltuim, dar să și realizăm, pentru că încă o dată nu e cursa după bani, ci de a realiza acele investiții de care România are nevoie”.
Ministrul Câciu a precizat că au fost lansate apeluri în valoare de 19 miliarde de euro, iar până la final de an vor mai fi lansate încă 6 miliarde de euro, pentru ca în 2024 să fie pusă la dispoziţia beneficiarilor toată anvelopa financiară pe care România o are prin Politica de Coeziune.
Potrivit declarațiilor anterioare ale ministrului MIPE Adrian Câciu, fiecare program operațional a fost prelungit cu doi sau trei ani pentru a avea o rată de absorbție la aproximativ 80%. Platforma www.oportunități-ue.gov.ro are rolul de a îmbunătăți această situație, de a ajunge la contract cadru de 6-7 ani, nu va mai fi nevoie de prelungire.
„Chiar şi faptul că avem la dispoziţie la acest moment 19 miliarde de euro, care sunt deja apeluri deschise, la care deja s-au depus proiecte pentru unele, la altele sunt deschise, mai nou, este un alt tip de abordare decât a fost în trecut, în exerciţiul financiar 2014-2020. Mai nou, este un alt tip de abordare decât a fost în trecut în exercițiu financiar, să zic 2014-2020. Că să fim foarte sinceri, exercițiu 2014-2020 a început efectiv cu lansarea în 2017, pentru că sunt și o serie de elemente birocratice. Trebuie să ai program operațional aprobat de către Comisia Europeană, trebuie să lanseze apeluri. E adevărat că o capacitate administrativă este supusă la mai multe activități în același timp, dar nu uitați ce oameni avem!Eu zic că sunt cei mai profesioniști, tot din cu tot corpul administrative, pe acest domeniu al aborției fondurilor europene”.
Nu vreau să mai avem o luptă cu absorbţia în 2029
Pe partea de Politică de Coeziune este o întreagă provocare despre cum va arăta Europa şi cum va arăta şi România în 2027. ”
„De exemplu, ceea ce eu spun de când am venit ministru la fonduri europene este că nu vreau să mai avem o luptă cu absorbţia în anul 2029, în N+2. Vreau să închidem absorbţia în 2027”, a subliniat ministrul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News