Skip to content
Politică

Adrian Câciu: Pe semestrul doi trebuie depuse eforturi pentru recuperarea întârzierilor în investiţii

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat, miercuri, că cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare, El a ţinut să precizeze că pe semestrul doi trebuie depuse eforturi pentru recuperarea întârzierilor în investiţii.

”Cel mai important mesaj care se desprinde din execuţia la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe şi angajamentele luate în reducerea deficitului se văd şi în rezultatele fiscal bugetare pe primele şase luni”, a spus ministrul, conform news.ro.

Adrian Câciu a arătat că România are un agajament de reducere a deficitului, având în vedere că este în procedură de deficit excesiv iar în primele şase luni, are o scădere de 1,15 puncte procentuale.

Pe partea de colectare, aşa cum aţi menţionat, angajamentul este creltere a colectării de 0,5 puncte procentuale, anual. La primele 6 luni, avem 0,6 puncte procentuale iar acest trend trebuie menţinut şi întărit, prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor care sunt nonincluzive din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest”, a pecizat ministrul, afirmând că aceste măsuri ”ne aduc într-o zonă de onestitate din perspectiva relaţiei contribuabil-stat”.

Ministrul Finanţelor a mai spus că şi regimul cheltuielilor a fost unul ”destul de bine gestionat”. ”Cheltueile au crescut în limitele pe care le-am programat şi sub viteza de creştere a PIB-ului nominal, ceea ce manifestă o abordare prudentă şi corectă la acest moment asura finanţelor statului”.

Există o singură parte asupra căreia trebuie să depunem cu toţii eforturile, pe semestrul doi, respectiv recuperarea întârzierilor din zona de investiţii”.

”Această chestiune s-a datorat creşterii destul de puternice a costurilor materialelor de construcţii, iar Guvernul a venit cu actele normative necesare pentru ajustarea contractelor, acesta este motivul pentru care s-a întârziat cu realizarea investiţiilor, însă toate recuperările acestea trebuie să le facem în semestrul doi, pentru că programul de investiţii este cel mai important pentru asigurarea multiplicării eocnomice ulterioare”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Ministrul a ţinut să precizeze că programele de sprijin sunt finanţate şi vor fi finanţate şi cu ocazia rectificării bugetare.

”Este necesar să continuăm procesul de consolidare fiscală, pe partea de consilidare şi cheltuieli şi pe partea de venituri”.

Pe absorbţia de fonduri europene, suntem în recuperare şi semnalul că o creştere de 16,45% pe primele şase luni ne dă încrederea că ceea ce ne-am propus prin program bugetar anual şi suplimentările pe redistribuirea unor programe pentru absorbţia 2014-2020, ne vor ajuta foarte mult pe partea a doua a anului. Este foarte important de menţinut acest trend şi angajament de consolidare fiscală”, a mai spus ministrul Câciu.

El a ţinut să arate că, din cauza deficitului excesiv, ”creditorii internaţionali se uită foarte atent la politica fiscal bugetară a statului, din perspectiva modului în care se face echilibrul între venituri şi cheltuieli. Dacă recuperăm şi partea de investiţii, aceste lucruri nu ne vor pune în altă postură, la acest moment nu sunt indicii”, a mai afirmat Câciu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *