Skip to content
Economie

Adrian Chesnoiu: „Dacă nu intervine statul în susținerea fermierilor, vom avea un dezechibru mai mare și o creștere de preț”

Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre programele de sprijinire a fermierilor, așa încât aceștia să nu fie nevoiți să-și vândă marfa mai scump, iar românii să plătească mai mult pe alimente.

Chesnoiu, despre programele pentru susținerea fermierilor.

Ideea e destul de simplă. Știm că factorul de creare a prețului depinde de multe variabile și nu mereu le poți gestiona prin asigurarea materiei prime. Că intervin toți ceilalalți factori. Noi putem, și spre asta ne îndreptăm spre 2022, să ajutăm fermierii să stabilizăm producția și aceștia să fie cât mai sustenabili pe piață.

Dacă nu intervine statul în susținerea fermierilor, vom avea dezechibre și mai mari – o producție mai mică raportată la o cerere mai mare. Asta înseamnă o creștere de preț.

La nivelul Ministerului Agriculturii, pe zona de legume, avem programele destinate susținerii fermierilor petru producția de legume în spații protejate, avem programul pentru susținerea culturii de usturoi și două programe noi, pe care le-a introdus în bugetul pe 2022, cel de susținere a producție de cartof și cel de susținere a producției de strugure de masă”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Ce spune Mircea Coșea despre prețuri și intervenția Ministerului Agriculturii

Tot marți, profesorul Mircea Coșea a declarat, pentru B1 TV, că prețurile vor continua să crească: „Ne așteptăm la creșteri de prețuri în continuare, la scăderea puterii de cumpărare a oamenilor, la o lovitură puternică, începând din aprilie, a facturilor, că România nu va mai beneficia de măsurile care au blocat o anumită perioadă creștrea facturilor și, lucrul poate cel mai grav, nu reușim să aducem la termen în România banii din PNRR”.

Tocmai de aceea, Coșea a spus că e nevoie de intervenția inclusiv a Ministerului Agriculturii: „ În condițiile în care bugetele familiilor sunt limitate, veniturile sunt înghețate în cea mai mare parte, înseamnă că acest cost al energiei va afecta calitatea vieții. Atunci intervine o altă politică imediată, ce a a politicilor agrare. Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni, de aducere pe piață a produselor alimentare românești în cantități mari și la prețuri rezonabile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *