Skip to content
Politică

Adrian Chesnoiu, la „Dosar de Politician”, despre valul de creştere a prețurilor: Sper să se domolească

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat luni seara în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV că alimentele s-au scumpit din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze, a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, două țări mari exportatoare, din cauza unor factori care intervin pe lanțul de aprovizionare, dar și din cauza unor speculanți.

Chesnoiu a explicat că timp de trei zile s-au făcut controale în piețele din țară și s-au dat amenzi de 50.000 de lei, multe pentru că țara de origine a produselor nu era corect indicată.

Întrebat cât mai cresc prețurile, ministrul a răspuns: „Asta n-aș putea să spun eu, sper să se domolească, pentru că și românii simt foarte bine cauzele acestor creșteri de prețuri. Creșterile la energie și gaze au creat un bulgăr de zăpadă ce s-a rostogolit și a antrenat tot mai multe domenii de activitate din economie. După 24 februarie, a venit și agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, două state mari exportatoare la nivel global de materii prime sau alimente procesate și au dat peste cap situația. Vreau ca prin măsurile luate prinse în buget – programe de sprijin pentru fermieri – sau cele luate în ultima perioadă să putem stăvili acest bulgăre care a cauzat probleme foarte foarte mari”.

La remarca moderatorului că un kilogram de roșii românești proaspete e vândut în piețele din București și cu 45 de lei, Adrian Chesnoiu a susținut: „Ce pot să vă spun e că trebuie să fim foarte atenți cu etichetarea și faptul că sunt roșii românești. Din cei peste 17.000 de fermieri productori de legume înscriși în Programul tomata, doar 10 au început să pună pe piață roșii românești. Am vorbit cu o parte și mi-au spus că prețurile de la poarta fermei pleacă cu 20 – 25 de lei, deci e o zonă în care intervin mult verigi pe lanț, prețul crește exponențial și anumiți oameni speculează situația”.

„Din 14 aprilie am dispus, împreună cu Ministerul de Finanțe, prin ANAF și prin ANPC, controale în marile piețe din țară. Au fost derulate la nivel național până pe 17 aprilie, în aceste 3 zile, au fost verificați peste 500 de comercianți și s-au aplicat sancțiuni contravenționale de peste 50.000 de lei în primul rând pentru că nu aveau carnetele de comercializare completate corespunzător, marfa nu era etichetată corect și țara de proveniență era alta decât cea care reieșea din documente. Au existat și legume sau produse fără documente de proveniență”, a mai declarat Adrian Chesnoiu, pentru B1 TV.

Ce se va întâmpla cu proiectul Casei de Comerț „Unirea”

Totodată, Chesnoiu s-a plâns că, în ultimii ani, proiectul Casei de Comerț „Unirea” a fost mai mult „tămâiat” decât discutat. Acesta a explicat apoi cum va funcționa Casa, așa încât să fie scurtat drumul de la producătorul român de produse agro-alimentare la consumatorul final.

Întrebat care e strategia Ministerului Agriculturii cu privire la Casa de Comerț „Unirea”, Chesnoiu a răspuns: „Din păcate, în ultimii ani a fost un proiect mai mult tămâiat decât discutat, pentru că în loc să fie pus în aplicare și să funcționeze pentru a fi un integrator de soluții între producătorul român de materie primă sau de produse agro-alimentare și consumator, așa încât să se scoată din acest circuit economic intermediarii sau cei care speculează, a fost lăsat în conservare, să spun așa, și mai mult s-au făcut anchete despre ce nu s-a făcut sau ar fi trebuit să se facă”.

„Acum am finalizat analiza cu privire la funcționarea acestei Case și o vom capitaliza așa încât să poată înființa acele platforme de preluare și colectare a legumelor din marile bazine legumicole și distribuirea lor către consumatorii finali. E o verigă care ne lipsește și acolo e rolul acestei Case de comerț”, a continuat ministrul Agriculturii.

Întrebat pe ce vor investi 100 de milioane de euro, ministrul a răspuns: „Nu vom investi doar în această zonă, vor fi platforme de colectare și preluare a legumelor și pregătirea lor pentru comercializare și distribuire către consumatorii finali”. Chesnoiu a precizat că din acele depozite / platforme de colectare, produsele vor fi introduse în circuitul comercial: „Fie se distribuie spre piețele agro-alimentare, fie către comercianții finali. Pot fi retailerii, marketurie din cartiere, cei care fac comerț cu produsele agro-alimentare. Sunt foarte mulți care vor marfă românească”.

„Ne asigurăm că nu rămânem fără necesarul de cereale până la finalul acestui an”

România are asigurat necesarul de cereale. Stocurile sunt monitorizate în fiecare săptămână. Chesnoiu a mai spus că Guvernul a luat măsuri pentru a stimula fermierii români să ducă în unitățile de procesare materia primă pe care o realizează.

Întrebat ce face Guvernul pentru a opri din fașă tentația unor mari distribuitori de cereale de a scoate cerealele din România, Chesnoiu a răspuns: „Eu încă din prima zi de după începerea războiului am instituit la Ministerul Agriculturii un modul de monitorizare a stocurilor. Mă întâlnesc în fiecare zi de marți, la ora 14.00, atât cu procesatorii din industria de morărit – panificație, cât și cu fermierii și reprezentanții comercianților de cereale în principal. Monitorizăm necesarul de cereale pe care România îl are până la noua recoltă. Slavă Domnului, au venit ploile, culturile de toamnă arată destul bine în această perioadă. De partea celelaltă, ne asigurăm că nu rămânem fără necesarul de cereale până la finalul acestui an și apariția noii recolte”.

„Pentru viitor, am venit cu acea măsură prin programul „Sprijin pentru România” prin care stimulăm fermierii români să ducă către unitățile de procesare materia primă pe care o realizează. Pe de o parte. De cealaltă parte, lucrăm la un sistem de certificate de depozit și sprijin pentru fermieri să-și depoziteze recolta în depozite autorizate sau licențiate de Ministerul Agriculturii, în ideea de a avea acestă monitorizare a stocurilor.

Pe circuitorul de avizare e un proiect de Ordonanță prin care producător de materii prime sau produse agro-alimentare va raporta într-o bază de date electronică stocurile pe care le deține de alimente și produse agro-alimentare”, a mai explicat ministrul Agiculturii. Adrian Chesnoiu a mai spus că într-un an bun, precum a fost 2021, România produce 11 milioane de tone de grâu, necesarul de consum fiind de 4,4 – 45 milioane de tone.

Chesnoiu, despre producția de floarea-soarelui

Ministrul a mai spus că România e cea mai mare țară producătoare de floarea-soarelui în Uniunea Europeană. „Problema cea mai mare a fost că cei care procesează nu-și fac stocuri pentru perioade faare lungi de timp și când scoți din depozitele lor cantitățile necesare punerii pe piață, ei fac calculele la costurile de înlocuire a stocurilor, adică acel cost pe care îl va plăti procesatorul pentru înlocuirea stocurilor pe care le comercializează. Nu-i normal să se întâmple asta și ar trebui să fim mult mai prevăzători, că inflația ne-a arătat că trebuie să avem instrumente de intervenție. Acum le-am creat și le vom avea în viitor”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu, în contextul creșterii prețurilor la ulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *