Adrian Cioroianu, despre românul spion pro rus: „N-avem informații care să arate că ar fi un caz izolat, dimpotrivă”

Adrian-Cioroianu

Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși. Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești. El își anunțase candidatura la Primăria municipiului Ploiești, din postura de independent, însă până la urmă, lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești nu a inclus și numele său.

*Foto Facebook Alex Piscan

Expertul în politică externă, Adrian Cioroianu a explicat, pentru PS News, de ce este greu de crezut ca Piscan să fie doar un caz izolat de spionaj în serviciul Federației Ruse.

„Trebuie să ne așteptăm la faptul că Rusia va încerca să recruteze astfel de oameni care vor accepta, din diverse motive, fie pentru bani, fie din convingere, fie pentru că li s-a promis ceva.

Din punctul meu de vedere, este interesantă și maniera în care omul se oferise să candideze, adică să intre și în în cursa politică. Evident că avea șase, puține să ajungă primar, dar ca independent cred că putea. Mai curând cred ca își propusese să intre în Consiliul local sau într-o altă formă in institutiile locale.

Dar repet, trebuie să ne așteptăm la astfel de lucruri, pentru că e de datoria rușilor să încerce să recruteze din toate țările. Din păcate, s-ar putea să nu fie singurul caz.
N-avem niciun fel de de informație din care să rezulte că ar fi un caz izolat, dimpotrivă.(…).

Probabil că așa a și atras atenția asupra lui: se se ducea mereu în zone din acestea, sensibile. Și cineva a sesizat, poate că nu corespundea cu activitatea lui, hai să zicem oficială, profesională. Înțeleg că se ducea în jurul Tulcea, ori de la Ploiești până la Tulcea, e distanță”, este opinia lui Adrian Cioroianu.

Un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, vineri, că în urma acțiunilor specifice ale seviciului DIICOT a dispus reținerea unui cetățean român pentru trădare. SRI precizează că la propunerea sa un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe.

Comunicatul SRI:

În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.

În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.

În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Serviciul Român de Informații, împreună cu structurile naționale de informații, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate și informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securității naționale.

foto Facebook Alex Piscan

MAE a anunțat vineri că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena.

Decizia a fost comunicată vineri părții ruse, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri al Federației Ruse la București.

Convocarea a avut loc în aceeași zi în care DIICOT a anunțat că a reținut un român pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși. Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: