Skip to content
Puterea Știrilor Video

Adrian Dupu, mesaj esențial pentru cei care depun proiecte la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova: „Nu finanțăm proiecte de infrastructură!”

Facebook

Invitat joi în studioul Puterea Știrilor, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu R. Moldova și președinte al PNL Diaspora  – R.Moldova, a explicat cum funcționează departamentul pe care îl conduce și care a fost înființat în timpul Guvernului condus de Ludovic Orban. „Ceea ce facem noi la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova este să încurajăm și să producem proiecte care să ducă la apropierea dintre cele două țări”, a susținut liberalul la Puterea Știrilor.

Buget de 2 milioane de lei

Departamentul a fost înființat în timpul Guvernului Orban, iar eu am preluat conducerea în timpul guvernării Florin Cîțu. Ceea ce a făcut în plus Guvernul condus de Florin Cîțu a fost să îi dea Departamentului și personalitate juridică. Ambele guverne liberale au oferit o atenție sporită Republicii Moldova. Ceea ce facem noi la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova este să încurajăm și să producem proiecte care să ducă la apropierea dintre cele două țări. Vorbim de o apropiere bazată pe cultură, istorie, limbă spiritualitate, lucruri care ne leagă pe noi. Avem proiecte proprii pe care le finanțăm, vorbim despre proiecte depuse de instituții media, universități, ONG-uri, autorități locale, în sprijinul comunității de acolo.

Noi nu facem proiecte de infrastructură, doar în domeniile pe care le-am menționat. La fârșitul primăverii am dat drumul primei sesiuni de finanțări pentru acest an. Din păcate, bugetul nu a fost îndeajuns pentru toate proiectele care au fost depuse. Vorbim despre 95 de proiecte în valoare totală de 20 de milioane de lei, iar bugetul nostru este undeva la 2 milioane de lei. Acum o săptămână am anunțat rezultatul evaluării, astăzi (n.r – joi) se încheie și perioada de contestații, iar săptămâna viitoare vom semna contractele cu câștigătorii. Noi ne dorim, și am vorbit și cu premierul Florin Cîțu, ca la următoarea rectificare să primim mai mulți bani pentru proiecte. Cererea a fost foarte mare și au fost multe proiecte bune”, a declarat secretarul de stat Adrian Dupu.

„România nu oferă doar acești bani R. Moldova”

Totodată, Dupu a ținut să le transmită și un mesaj celor care depun proiecte la Departamentul pe care îl conduce, adăugând că instituția nou înființată nu are bugetul necesar pentru a finanța și proiecte de infrastructură.

Mi-aș dori ca acest mesaj să ajungă la cei care depun proiecte la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova: noi încercăm și avem ca misiune tocmai acest lucru, întărirea comunității de limbă, cultură, tradiție, spiritualitate și istorie. Noi nu avem bugetul necesar să finanțăm proiecte de infrastructură, de exemplu. România nu oferă doar acești bani R.Moldova.

Acești bani, 2 milioane de lei, sunt doar pentru proiectele pe care le-am enunțat deja. Să nu uităm că și anul trecut, dar și anul acesta, România a acordat foarte mulți bani Republicii Moldova în ajutoare umanitare, vaccinuri, 6000 de tone de motorină  – 7 milioane de euro. România ajută constant R.Moldova. Au fost unii care au fost nemulțumiți sau care au atacat rezultatele și au spus că România nu face. România face. Departamentul are un scop anume, dar ajutoarele care vin din România pentru cetățenii R.Moldova sunt foarte multe. Mai avem și înfrățirile care sunt între localitățile din România și R.Moldova. Dacă e să tragem linie, sunt foarte mulți bani care merg anual în sprijinul cetățenilor din R.Moldova”, a mai precizat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *