Skip to content
Puterea Știrilor

Adrian Dupu, mesaj pentru cetățenii R.Moldova care trăiesc în România: Voi locuiți aici, vedeți care este diferența. Ieșiți la vot și mobilizați-i și pe cei de acasă!

cotidianul.md

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu R.Moldova, le-a transmis un mesaj moldovenilor de peste Prut cu ocazia organizării duminică, 11 iulie, a alegerilor parlamentare anticipate. În primul rând, Dupu a ținut să se adreseze studenților și cetățenilor moldoveni care locuiesc în România. „Voi locuiți aici, vedeți care este diferența între calitatea vieții din România și Republica Moldova și știți că se poate și dincolo de Prut să se facă pași importanți spre o democrație consolidată, condiții decente de viață”, le-a transmis acesta.

M-am întâlnit, în calitatea mea de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, cu foarte mulți dintre cetățenii moldoveni care locuiesc în România și mai ales în Republica Moldova. În primul rând, vreau să mă adresez studenților și cetățenilor moldoveni care locuiesc în România: e foarte important să ieșiți la vot și să-i mobilizați și pe cei de acasă să iasă la vot. Voi locuiți aici, vedeți care este diferența între calitatea vieții din România și Republica Moldova și știți că se poate și dincolo de Prut să se facă pași importanți spre o democrație consolidată, condiții decente de viață. De aceea este foarte important ca voi, în primul rând, să îi sensibilizați și să îi mobilizați pe cei de acasă.

Iar celor din Republica Moldova le spun simplu: noi vă putem ajuta, România vă ajută și a fost mereu aproape de voi, dar duminica aceasta este momentul vostru, este momentul ca voi să dați o mână de ajutor țării voastre prin a merge la vot”, a fost mesajul transmis de Adrian Dupu celor din R. Moldova, la Puterea Știrilor.

R.Moldova joacă o carte istorică

La 11 iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. 150 de secţii de votare vor fi organizate în afara Republicii Moldova, iar dintre acestea, 12 secţii vor fi organizate în România, două dintre ele fiind în Bucureşti.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, pentru acest scrutin vor fi disponibile 31 de secţii de votare în Italia, 17 în Federaţia Rusă, 13 în Statele Unite ale Americii şi 10 în Franţa.

Cel puțin 14 partide au fost înscrise pe listele electorale, dar practic confruntarea se poartă între Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), care o susține pe Maia Sandu și “blocul electoral” al Comuniştilor şi Socialiştilor, unde se află politicienii pro – ruși, avându-i drept lideri pe foștii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin. Rezultatul alegerilor din 11 iulie 2021 este cel care-i poate permite președintelui Maia Sandu să dispună formarea unui guvern reformator, cu care să poată colabora. Iar unul dintre avantajele demarării acestor reforme ar fi, probabil, acordarea, din partea Comisiei Europene, a 600 de milioane de euro, sub forma unui plan de redresare pentru Republica Moldova.

Comisia Europeana a aprobat la 1 iunie un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiţi sub formă de granturi, asistenţă macrofinanciară şi investiţii. Circa 230 de milioane de euro din această sumă vor merge la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru proiectul de interconectare energetică cu România şi conservarea râului Nistru.

Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanţelor publice, iar 100 de milioane de euro – pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a comunităţilor locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educaţiei şi reforma justiţiei.

Cele 600 de milioane de euro prevăzute în planul de redresare economică pentru Republica Moldova aprobat de Comisia Europeană vor fi alocate cu condiţia ca autorităţile de la Chişinău să se angajeze ferm pe calea continuării reformelor în special în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei, a anunțat săptămâna trecută Katarina Mathernova, director general-adjunct pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere.

„Suntem alături de Republica Moldova, iar acest plan va putea fi implementat în totalitate dacă va exista un guvern şi un parlament care va continua reformele. Principala condiţie pentru realizarea acestui plan este un guvern şi un parlament orientat spre reforme”, a menţionat Katarina Mathernova, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Maia Sandu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *