Invitat în studioul Puterea Știrilor, liberalul Adrian Dupu, candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a vorbit despre seria de investigații jurnalistice conduse de Rise Moldova și centrul Dossier și care îl au în centru pe Igor Dodon, președintele R. Moldova și candidatul pentru un nou mandat. „Este foarte grav, dacă lucrurile care sunt scrise acolo sunt adevărate”, atrage atenția Adrian Dupu.
Liberalul este de părere că încă 4 ani cu Igor Dodon președinte al Republicii Moldova înseamnă îndepărtarea țării de aspirațiile europene.
„Am citit și eu o parte din aceste dezvăluiri. Este foarte grav, dacă lucrurile care sunt scrise acolo sunt adevărate. Asta înseamnă că Republica Moldova a avut un președinte subordonat și controlat în totalitate de Rusia, iar încă 4 ani cu acest președinte vor îndepărta foarte mult Republica Moldova de aspirațiile sale europene. Îmi aduc aminte în 2013, când am fost prima dată la Chișinău, Republica Moldova era copilul-minune al Europei și marea speranță.
Din păcate, lucrurile au degenerat în loc să evolueze și suntem astăzi unde suntem. Chiar îmi doresc pentru cetățenii R. Moldova o conducere care să ducă țara spre Europa, să o construiască pe valorile europene, să își ducă dezvoltarea pe modelul european. Oamenii aceștia chiar merită”, a declarat Adrian Dupu, la Puterea Știrilor.
Amintim că Centrul „Dosar” și reporterii RISE Moldova au publicat o investigație care conține mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R. Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și faptul că pe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa zisa „Secție moldovenească”, condusă de un colonel din cadrul serviciilor secrete rusești, Igor Maslov, care pregătește pentru conducerea Federației Ruse note informative despre politicienii de la Chișinău, reprezentanți ai societății civile și ONG. Responsabil de „secţia” dată este generalul FSB Vladimir Cernov, şeful departamentului prezidenţial pentru relaţiile regionale şi culturale cu ţările străine.
Din „Secţia moldovenească” fac parte reprezentanţii serviciilor de inteligenţă ruseşti, precum Vasili Kaşirin, Alexei Negodov, Andrei Rusakov, Svetlana Voronina, iar recent, un grup de „consultanţi politici” din Moscova, printre care Olga Grak şi Serghei Perfiliev, a ajuns în capitala R.Moldova şi s-a alăturat staff-ului de campanie al lui Dodon situat pe strada Serghei Lazo 25 (oficiul central al PSRM). Aceşti consultanţi sunt conduşi de ofiţerul FSB, Iuri Gudilin.
Jurnaliştii de investigaţie publică inclusiv note informative despre Maia Sandu, Renato Usatîi şi Andrei Năstase, pregătite pentru conducerea de la Moscova de către ofiţerii „Secţiei moldoveneşti”. În nota informativă despre Maia Sandu se menţionează că aceasta este cunoscută cu orientarea ei pro-occidentală, legăturile strânse cu Vlad Filat, dar şi politica de românizare a instituţiilor de învăţământ: „Are legături strânse cu SUA şi participă la activităţile organizaţiilor neguvernamentale, finanţate de americani”.
Printre altele, în anul 2014 pe masa generalului Cernov a ajuns şi nota informativă despre Igor Dodon, care este descris ca un politician „nedemn de încredere”.
În investigație sunt prezentate și date despre decizia Moscovei de a implica în raport cu R. Moldova o politică „soft power” pe care rușii deja au testat-o în 2015 în Găgăuzia, sprijinind-o pe Irina Vlah în cursa pentru fotoliul de bașcan al autonomiei, scriu jurnaliștii de la Deschide.md