Skip to content
Coronavirus

Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș: Urmează o perioadă grea în România. Când va fi vârful epidemiologic

digi 24

În exclusivitate pentru PSnews.ro, Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat că România se va apropia de vârful epidemiologic în jurul perioadei de 1 mai. Potrivit medicului, „e puțin probabil” ca România să ajungă la un scenariu precum cel din Italia, însă acesta atenționează că va urma o perioadă în care ne vom confrunta cu un număr foarte mari de îmbolnăviri.

„Important este ca oamenii să respecte apelurile autorităților și să rămână în case. Doar așa îi pot ajuta pe medici”, spune acesta.

„Nimeni nu poate garanta că un lucru se poate întâmpla într-un fel sau altul. După toate datele pe care le avem și măsurile care sunt luate la noi sunt luate repede și putem observa ușor că noile cazuri care apar sunt persoane aflate deja în monitorizare, e puțin probabil să avem un scenariu cum e în Italia. Însă, urmează o perioadă grea și la noi. Probabil undeva după sărbătorile pascale, probabil spre 1 mai ne vom apropia de vârful epidemiologic. Asta o să însemne un număr mare de îmbolnăviri la nivel de zi. Este foarte greu de spus dacă vor fi poate și o mie de cazuri pe zi.

Sigur că o să mai avem de luptat cu acest fenomen, dar există și semne că la un moment dat o să ajungem să scădem numărul de îmbolnăviri.

Acum e 2 la sută, mai târziu poate o să vorbim de 3 la sută – din 100 de îmbolnăviri 2 sau 3 vor duce la deces. Poate că din 100 – 10 vor însemna forme severe. Dacă facem un calcul și ne gândim că vor fi 1.000 de cazuri pe zi înseamnă că vom putea avea 50 – 100 de cazuri severe care trebuie monitorizate în terapie. Important este ca oamenii să respecte apelurile autorităților și să rămână în case. Doar așa îi pot ajuta pe medici.”, a declarat Adrian Marinescu.

43 de decese în România

În România au fost înregistrate 363 cazuri noi de coronavirus, cele mai multe de până acum, în 24 de ore. Sunt 43 de decese, dintre care șase persoane au murit doar duminică, şi un total de 1815 îmbolnăviri. Dar avem și 206 persoane care au fost declarate vindecate și au fost externate.

Însă victimele sunt tot mai tinere. Două dintre ele aveau 27, respectiv 39 de ani. De asemenea, a crescut la 52 numărul persoanelor internate în secţiile ATI.

Ordonanţa militară numărul 4, anunţată duminică

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat duminică Ordonanța militară numărul 4, care impune noi măsuri ”dure” în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, se prevede că preţurile la energie, gaze, apă, carburanţi sunt plafonate, iar persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament şi în afara intervalului 11-13.

Rafila: luni am putea trece de 2.000 de cazuri de coronavirus în România

Preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că este posibil ca luni să se depăşească 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, context în care se va trece la nivelul patru de alertă.

“Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât sa limităm transmiterea acestei boli. Pe de altă parte, cazurile noi care apar sunt într-un trend aşteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depăşirea acelei cifre de circa 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. Dacă avem 1.760 de cazuri, e foarte probabil ca mâine, cel târziu poimâine – cel mai târziu o sa fie marţi, dar cel mai probabil va fi luni – având în vedere că azi am avut peste 300 de cazuri noi (…) e un lucru pe care trebuie să-l luam ca atare şi să ne pregătim cu spitalele ca să putem să preluăm pacienţii în stare mai gravă şi să ne gândim la o soluţie pentru cei care au forme uşoare sau sunt asimptomatici să fie trataţi fie la domiciliu, fie în spaţii dedicate”, a declarat, duminică, Rafila.

El a subliniat că urgenţa este organizarea tratării pacienţilor în afara spitalelor pentru ca acestea să nu fie suprasolicitate.

Rafila a spus că 80% dintre cei diagnosticaţi au forme uşoare sau medii şi 20% – forme mai grave sau critice.

1 comentariu la “Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș: Urmează o perioadă grea în România. Când va fi vârful epidemiologic

  1. pai voi credeti ca au venit in tara cei care au servici sau o afacere in tarile de unde au venit? nu, a venit scursura, cersetori, smenari, spargatori de locuinte, banci si bancomate, mafioti, interlopi, suti de buzunare, practicanti de alba neagra, traficanti de droguri si de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *