Skip to content
Politică

Adrian Moraru, șocat de Teodorovici: S-a sinucis! Tudose poate deveni și el istorie EXCLUSIV

paginadepolitica.ro

Propunerea lui Eugen Teodorovici, consilier pe teme economice al premierului Tudose, de a impozita averea BOR reprezintă o sinucidere politică, afirmă Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice.

Într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro, analistul afirmă că Teodorovici și șeful Guvernului pot deveni istorie în scurt timp, dacă se încăpățânează să susțină o astfel de idee contrară intereselor liderului PSD, Liviu Dragnea.

Încă un guvern pe făraș?

Bigotismul politicienilor români, care vor să folosească religia pe post de armă politică este transpartinic, plecând de la figuri din USR sau PNL si mergând până la PSD.  Este și motivul pentru care Adrian Moraru nu poate înțelege cum Teodorovici a fost capabil de o asemenea gafă din punct de vedetre politic.

Dacă nu te sinucizi singur cerând impozitarea averii bisericii, te va ‘sinucide’ domnul Dragnea și va lăsa să pară că a fost o sinucidere. În momentul de față, cel puțin pe zona de stânga, dar cumva și pe zona de dreapta, partidele nu vor în niciun fel să aibă orice fel de tensiuni cu Biserica Ortodoxă Română.

Nu găsesc nicio scuză pentru care domnul Teodorovici ar fi putut să facă așa ceva. Având în vedere relațiile bune între BOR și conducerea partidului, nu pot să înțeleg cum unui oficial de la PSD a putut să îi treacă prin cap așa ceva. Da, e o sinucidere politică!”, comentează Adrian Moraru, referindu-se la fostul ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor din guvernul Ponta, Eugen Teodorovici.

Fie ea gafă sau propunere serioasă, o reluare a discuție pe această temă poate trimite cabinetul Tudose la plimbare după modelul deja patentat de Liviu Dragnea pe fostul premier Sorin Grindeanu.

Dacă Tudose insistă și el pe această măsură, nu o să mai existe. Adică, nu cred că domnul va face greșeala lui Teodorovici, dar dacă și Mihai Tudose insistă să facă asta, va pleca. Cum l-am avut pe domnul Grindeanu, așa va deveni și domnul Tudose istorie”, apreciază analistul politic.

Cu averea la vedere

În cazul în care dezbaterea pe această temă va evolua, Moraru se așteaptă ca Ministerul Finanțelor să vină cu lămuriri în ceea ce privește dimensiunea averii deținute la această oră de BOR, referindu-se șla toate posesiunile instituției religioase, nu doar la cele prezentate de forurile centrale ale acesteia.

În plus, directorul adjunct al Institutului reclamă faptul că nu întotdeauna se aplică acceași măsură față de o instituție de dimensiunea BOR, ca și față de un ONG de dimensiuni minuscule.

În primul rând statul român ar trebui să ne prezinte un inventar cu proprietățile Bisericii,  venitul total al acestei instituții, o situație a fondurilor europene accesate de BOR și apoi putem vorbi dacă această exceptare are o logică.

Dacă descoperim, eventual, că Biserica este foarte bogată nu înțeleg rostul unei excepții de la impunerile fiscale. Pot să înțeleg să aibă scutiri o asociație care se ocupă de bătrânii fără adăpost din Huși și care să beneficieze de o scutire la impozit pe clădirea în care îi adăpostește pe aceștia.

Dacă vorbim de o organizație în care nivelul asset-urilor ajunge la zeci sau sute de milioane, poate chiar miliarde de euro, lucrurile s-ar putea schimba. Dar nu vreau să fac nicio presupunere la cât se ridică patrimoniul BOR”, susține reprezentantul IPP.

Chiar și o încercare de dosire a unor bunuri deținte de BOR nu ar trebui să scape atenției inspectorilor antifraudă din MF, în contextul în care aceștia au instrumentele necesare evidențierii unor anumite discrepanțe în declararea veniturilor de către preoți.

Veniturile se cunosc oficial, veniturile reale…hm, asta este o altă discuție! Să știți că din punct de vedere al analizelor de risc făcute de acea unitate care a descins peste jurnaliști (ANAF-n.r.) există metode prin care se pot calcula diferențele între ceea ce declară un contribuabil și ceea ce deține cu adevărat”, explică Adrian Moraru.

Eugen Teodorovici, consilierul pe probleme economice al premierului PSD a anunțat joi, 13 iulie, că noul guvern PSD-ALDE lucrează la un proiect legislativ care să permită impozitarea BOR.

Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani! Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanţat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante.

Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, afirma Teodorovici, conform news.ro.

În mai puțin de 24 de ore, liderul PSD Liviu Dragnea a respins categoric varianta impozitării averii BOR, considerând că instituția de abia are bani să reziste.

„Eu zic că este cazul să ajutăm niște instituții din România să mai existe. O să se supere unii pe mine, dar nu susțin această propunere. Nu se regăsește în programul de guvernare”, a explicat șeful PSD, vineri, 14 iulie, în direct la postul TV Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *