Skip to content
Politică

Adrian Năstase, sfat pentru alegerile locale: „Să învațăm din experiența…”

Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul personal, că odată cu apropierea alegerilor locale, trebuie să învățăm din „experienta inaintasilor liberali”, acesta oferind exemplul alegerilor din 1922 din judetul Arges.

„Mitul democratiei si modelului absolut al capitalismului interbelic s-a dezvoltat, dupa Revolutie, prin raportare la perioada comunista dar si ca urmare a unor frustrari legate de perioada de tranzitie ce a urmat. Cred insa ca nu trebuie vazute lucrurile din trecut doar in culori roz. Iata un exemplu: alegerile din 1922 in judetul Arges. Documentul pe care il prezint a fost redactat, in urma alegerilor, de catre Organizatia Partidului Taranesc din judetul Arges.

Contextul era specific perioadei interbelice. Guvernul Take Ionescu fusese indepartat prin vot de cenzura, iar Regele l-a insarcinat pe seful Partidului Liberal, Ionel Bratianu, cu formarea noului guvern. Deoarece liberalii nu aveau decat vreo 7-8 membri in Parlament (la alegerile din 1920, liberalii obtinusera doar 10% din voturile pentru Camera), era nevoie sa se creeze noua majoritate pentru noul „guvern al meu”. Asa incat s-a purces la „organizarea” noilor alegeri , intr-un interval de doua luni (ianuarie-martie 1922). Cred ca nici macar dl Blaga nu putea sa faca o organizare atat de rapida. Sigur, documentul se refera doar la situatia din judetul Arges dar ea poate da sugestii pentru o organizare, la nivel national, de catre liberali, in acest an. Oricum exista traditii minunate. Cel putin asa rezulta din declaratiile publicate in acest volum. E adevarat, e nostim faptul ca taranistii candidau sub semnul electoral Secera. In ceea ce-i priveste pe liberali, sunt consemnate interventiile noilor autoritati („din primele zile, prefectul a afisat o ordonanta prin care interzice orice atacuri impotriva guvernului…”p.47), teroarea din campania electorala, bataile cu parul („..ii facea semnul secera pe spatele hainei cu creta si cand iesea afara din local il luau in primire batausii care se plimbau cu batele la spate pe ulitele subsectiei…”, p.75), sute de arestari pentru intimidare, concentrari in armata pentru simpatizantii taranisti, impiedicarea delegatilor taranisti de a participa in birourile de vot, implicarea pentru prima data a armatei si a magistraturii in „stabilirea” rezultatului alegerilor, dezinformari („Fata de infrangerea suferita la Senat in toata tara, taranistii si-au retras candidaturile de la Camera si nu mai candideaza nicaieri” – anunt fals atribuit taranistilor, p.107).

Remarcabila mi s-a parut insa pozitia unui judecator, presedinte al unui birou electoral, care, vizitand un deputat taranist in celula in care fusese arestat, ii spune ca el nu poate concepe ca „o turma de inconstienti sa decida soarta tarii” (p 123), adaugand un panseu memorabil despre batausi – „daca ei nu sunt prevazuti in lege, sunt in schimb in obiceiul pamantului”.

In perioada aceea inca nu exista Curtea Constitutionala care sa schimbe, sub presiunea liberalilor, sistemul alegerilor conform noilor interese ale acestora”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său.

1 comentariu la “Adrian Năstase, sfat pentru alegerile locale: „Să învațăm din experiența…”

  1. De ce se opreste Nastase din mirobolanta-i povestire tocmai aici ? Pentru ca spre a-i inlatura pe acesti odiosi, pasa-mi-te, taranisti si liberali, au venit ei, nu la mult timp dupa cele relatate, socialistii utopici ascunsi in blana de comunisti bolsevici si au facut de zeci de ori mai mult rau decat ceea ce se invoca aici. Au preluat pana si batausii taranistilor. Astept continuarea, domnule Nastase. In episodul urmator ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *