Skip to content
Puterea Știrilor Video

Adrian Năstase bagă bățul suspendării prin gardul de la Cotroceni. Victor Negrescu: Președintele trebuie să iasă din acest joc politic

Facebook/Victor Negrescu
" "

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, invitat în studioul „Puterea Știrilor”, a declarat că PSD nu ia în considerare varianta suspendării președintelui Klaus Iohannis. Declarația lui Negrescu vine în contextul în care fostul premier Adrian Năstase a apreciat, într-o postare pe blogul personal, că șeful statului ar putea fi suspendat, iar interimatul să fie asigurat de preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor.

Partidul Social Democrat (PSD) nu se gândește la suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Avem un președinte la al doilea mandat, își va termina mandatul și probabil că rolul lui va fi din ce în ce mai scăzut. Colegii lui o să fie primii, probabil, care îl vor abandona, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Traian Băsescu sau a altor președinți nu doar din țară, dar și dinafară. Pentru noi preocuparea este alta: alegerile locale și alegerile parlamentare.

" "
" "

Președintele României trebuie să iasă din acest joc politic. Asta sperăm în continuare. Gata, au trecut alegerile prezidențiale. Nu mai este vorba despre președintele României. Este vorba despre partidul care poate asigura stabilitatea României și care poate implementa politici publice pentru cetățeni.

PSD a spus foarte clar că nu va susține un Guvern propus de Ludovic Orban, deci vom vota împotrivă, așa cum am votat și prima dată. Noi credem că nominalizarea lui Ludovic Orban nu ar fi legitimă. Nu poți veni cu același  premier și Guvern care au fost demiși. Nu este legitim și nu este constituțional. Dacă președintele ia această decizie vom ataca la CCR și probabil vom apela și la alte instituții internaționale”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Adrian Năstase: Există un remediu – suspendarea președintelui

Fostul premier Adrian Năstase susține, într-o postare pe blogul personal, că președintele Klaus Iohannis încalcă prerogativele constituționale prin ignorarea majorității parlamentare formată din PSD, Pro România, ALDE și (posibil) UDMR și dreptul acesteia de a impune un premier, considerând că singura soluție ar fi suspendarea șefului statului.

”Astăzi (miercuri – n.r.), în Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a moțiunii de cenzură, s-a evidențiat o nouă majoritate. O majoritate care poate, în mod legitim, să propună un candidat de premier. Înțeleg că PSD, Pro România și Alde ar dori să facă o astfel de propunere (poate sprijiniți de UDMR). Iohannis vorbește de democrație dar ignoră poziția partidelor în criza pe care el a creat-o și se ante-pronunță în legătură cu rezultatul consultărilor. În plus, face acuzații și jignește un partid politic. Jignește și actualul parlament.

În aceste condiții, se poate afirma că el își incalcă prerogativele constituționale. Există remedii? Bineînțeles. Unul din ele este prevăzut în art. 95 din Constituție – suspendarea președintelui. Propunerea de suspendare poate fi inițiată de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisă cu majoritatea acestora, după consultarea CCR. Președintele, în această situație, poate da explicații Parlamentului cu privire la faptele ce i se impută”, a scris Adrian Năstase.

PSD cere guvern PSD-Pro România

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după ședința BPN al PSD convocată înainte de consultările de la Cotroceni că partidul său, alături de Pro România, va propune pentru funcția de prim-ministru pe Remus Pricopie, și că cele două formațiuni au cele 233 de voturi necesare pentru ca acesta să fie validat.

„Am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. Propunerea noastră de prim ministru este domnul Pricopie. În acest moment PSD și Pro România au suficientă majoritate de a trece un guvern prin Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu.

Calendarul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *