Skip to content
Politică

Adrian Năstase devoalează mizele sprijinului oficialilor europeni pentru Kovesi: Sunt jocuri care trec pe deasupra României

Inquam Photos / Octav Ganea

Șansele Laurei Codruța Kovesi de a ajunge în fruntea Parchetului European sunt deocamdată incerte. Fosta șefă DNA a fost plasată sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Kovesi a contestat măsura la instanţa supremă.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat, vineri pe Twitter, că este îngrijorat de veştile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, precizând că PE susţine candidatura acesteia la şefia Parchetului UE şi că va ridica problema la reuniunea de miercuri cu liderii grupurilor.

Totodată, mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Kovesi. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat, vineri, că e crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European trebuie să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

În acest context, fostul premier, Adrian Năstase, a precizat pentru PSNews.ro, că sprijinul oficialilor europeni în cazul Laurei Codruţa Kovesi, chiar și după punerea acesteia sub control judiciar în țară, semnifică faptul că aceasta ar putea fi manevrată în contextul unor jocuri mai largi la nivelul Europei.

„Dacă ne uităm la poziţia dreptei europene în legătură cu cazul Iuliei Timoşenko vom vedea cât de subiective au fost aceste poziţii. Vorbim despre cineva acuzat de mită pe sume imense, în legătură cu mai multe firme din Rusia. Cum se explică faptul că aceiași persoană, ulterior a devenit o eroină a maidanului de la Kiev? Este vorba despre acelaşi sprijin pentru persoane care pot fi manevrate în jocul dreptei europene.

Exact acesta este și cazul lui Kovesi, o persoană care este deja vulnerabilizată în România. Având deja aceste frustrări legate de ceea ce i se întâmplă în România va fi uşor de manevrat la nivel european. Este vorba de jocuri care trec pe deasupra României. Uitați-vă la ce se întâmplă la Londra sau la Paris și veți realiza că toată Europa este în fierbere”, a precizat fostul premier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *