Skip to content
Politică

Adrian Năstase îl lasă pe Iohannis fără principala temă de atac invocându-l pe Crin Antonescu

Fostul premier al României, Adrian Năstase, om politic recunoscut ca cel care l-a ”inventat” politic pe Victor Ponta, a explicat pe blogul său personal de ce legea amnistiei și grațierii este de fapt o temă falsă în dezbaterea publică dintre cei doi finaliști prezidențiali.

Năstase precizează că legea amnistiei și grațierii a mai fost adoptată de Parlament și în 1997, când în Guvern erau prezenți Crin Antonescu și Traian Băsescu. Altfel spus, Adrian Năstase îi demontează principala temă de atac a lui Iohannis, invocându-l pe Crin Antonescu, personajul politic care l-a adus pe Iohannis în politica mare.

”Discutiile pe tema acestui proiect de lege arată cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică. Nu din incompetentă, ci din rea-credintă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca intre băarbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, in formă colectivă, apartine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficientă lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementări.

Vă aduc aminte că o astfel de lege a fost adoptată in 1997, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu făceau parte din guvernul CDR. O altă lege de acest gen a fost adoptată in 2002. Legi asemănătoare sunt adoptate in toate tările, cu o anumită frecventă”, a punctat Năstase pe blogul său.

”In legătură cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar că el a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei.

Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) intr-o altă sesiune in urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern” a mai explicat fostul premier.

Concluzia lui Năstase este că Victor Ponta trebuie să dea curs cererii lui Iohannis de a convoca Parlamentul în vederea discutării și acordării unui vot pe legea amnistiei și grațierii, pe care totuși fostul șef al Guvernului o consideră ”făcută în bășcălie.”

”Dacă problema e atat de serioasă pentru “bărbati” inainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, in băscălie – ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege.

Evident, stim cu totii că, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie presedintele României…” conchide Adrian Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *