Skip to content
Politică

Adrian Năstase îl lasă pe Iohannis fără principala temă de atac invocându-l pe Crin Antonescu

" "

Fostul premier al României, Adrian Năstase, om politic recunoscut ca cel care l-a ”inventat” politic pe Victor Ponta, a explicat pe blogul său personal de ce legea amnistiei și grațierii este de fapt o temă falsă în dezbaterea publică dintre cei doi finaliști prezidențiali.

Năstase precizează că legea amnistiei și grațierii a mai fost adoptată de Parlament și în 1997, când în Guvern erau prezenți Crin Antonescu și Traian Băsescu. Altfel spus, Adrian Năstase îi demontează principala temă de atac a lui Iohannis, invocându-l pe Crin Antonescu, personajul politic care l-a adus pe Iohannis în politica mare.

" "

”Discutiile pe tema acestui proiect de lege arată cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică. Nu din incompetentă, ci din rea-credintă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca intre băarbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, in formă colectivă, apartine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficientă lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementări.

Vă aduc aminte că o astfel de lege a fost adoptată in 1997, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu făceau parte din guvernul CDR. O altă lege de acest gen a fost adoptată in 2002. Legi asemănătoare sunt adoptate in toate tările, cu o anumită frecventă”, a punctat Năstase pe blogul său.

”In legătură cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar că el a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei.

Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) intr-o altă sesiune in urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern” a mai explicat fostul premier.

Concluzia lui Năstase este că Victor Ponta trebuie să dea curs cererii lui Iohannis de a convoca Parlamentul în vederea discutării și acordării unui vot pe legea amnistiei și grațierii, pe care totuși fostul șef al Guvernului o consideră ”făcută în bășcălie.”

”Dacă problema e atat de serioasă pentru “bărbati” inainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, in băscălie – ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege.

Evident, stim cu totii că, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie presedintele României…” conchide Adrian Năstase.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *