Skip to content
Politică

Adrian Năstase ne arată cum să nu plecăm după fentă: 8 întrebări despre bombardarea Siriei

AncheteOnline.ro
" "

Fostul prim-ministru Adrian Năstase ne arată cum să nu plecăm după fentă și lansează 8 întrebări despre bombardarea Siriei.

Într-un articol publicat sâmbătă pe blog (și intitulat „Despre lumea în care trăim”), ex-premierul susține că rușii nu ar fi avut nevoie de un nou scandal legat de arme chimice decât dacă ar fi fost masochiști, iar trupele lui Bashar al-Assad nici atât, în condițiile în care cuceriseră deja regiunea în care a avut loc atacul.

" "
" "

„Sa luam exemplul bombardamentul din Siria. Aveau nevoie rusii de inca un scandal cu «chimice»? Doar daca sunt masochisti. Aveau nevoie trupele lui Assad de bombite chimice (au avut efect doar asupra a vreo 40 de persoane), in conditiile in care cucerisera deja localitatea respectivă? Doar daca sunt idioti. Poate ca sunt. Sau daca voiau sa le creeze o problema rusilor”, punctează Năstase.

În continuare, fostul șef de Guvern lansează cele opt întrebări, arătând că în spatele bombardamentului se ascunde nevoia președintelui american, Donald Trump, pentru „o încordare a mușchilor”, în timp cec Marea Britanie și Franța au nostalgii colonialiste în Orientul Mijlociu.

„Spectacolul, oricum, a fost jenant. Au fost bombardate cateva zone după ce li s-a spus rusilor sa nu fie prin preajma. Presedintele Trump avea nevoie, pentru ratiuni interne, sa arate o incordare a muchilor cu rusii. Francezii ar vrea sa revina intr-o zona care a fost colonia lor după primul razboi mondial (au anuntat ca sunt gata sa lanseze un nou proiect de pace in zona!). Britanicii se lupta, in continuare, pentru „valorile si principiile occidentale”, in Orientul Mijlociu, pe baza „regretatului” Acord Sykes-Picot, din 1916, de impartire a zonei, cu francezii. Premierul britanic a subliniat: „comunitatea internationala nu poate tolera utilizarea armelor chimice…” De acord. Dar ce inseamna „comunitate internationala”? SUA, Marea Britanie si Franta? O noua „coalitie a binelui”? Romania face parte din ea? A fost consultata de partenerul strategic? Exista o baza de drept international pentru un bombardament de genul celui asupra Belgradului din 1999? Este vorba de o interventie umanitara, pentru a declansa un nou val de emigranti sirieni spre Europa? A fost examinata aceasta chestiune in cadrul Conventiei pentru interzicerea armelor chimice?

Sunt multe intrebari la care nu au fost prezentate inca raspunsuri. Dar nu mai stim nimic nici despre starea de sanatate a spionului Skripal care a determinat decimarea corpului diplomatic din Europa si din SUA”, detaliază Năstase.

Citiți AICI întregul material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *