Adrian Năstase o demolează pe jurnalista Brândușa Armanca: Resentimente! USR reînvie epoca Băsescu!

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier al României Adrian Năstase acuză că USR dezinformează românii cu privire la banii care ar fi irosiți la stat. Năstase spune că fenomeniul nu e unul nou și dă exemplu o relatare a Brândușei Armanca, jurnalist din Timișoara, care s-a lungul timpului s-ar fi poziționat anti-PSD. La alegerile precedente, Armanca l-a susținut pe Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Iată ce scrie Adrian Năstase pe blogul său

„Am tot mai puternic sentimentul ca am mai vazut filmul asta. USR -ul revenit la putere, sub protectia noului presedinte al Romaniei, imi aduce aminte de perioada CDR dar si de perioada Basescu. Aceleasi teme – „mostenirea dezastruoasa”, „coruptia”, „jaful” din timpul guvernarilor PSD, „intelectualii lui Basescu”- re-reciclati, rescrierea si manipularea istoriei, etc.

Iata un exemplu – Brandusa Armanca, despre istoria jafului la romani si, mai concret, la Televiziunea romana, cu Valentin Nicolau scos la tabla.

„Că tot vorbim de austeritate. Era în anii 2002-2003 când PSD era pe cai mari, cu Adrian Năstase premier. Venirea la șefia TVR a lui Valentin Nicolau, direct din funcția de secretar general al partidului (corectez: din funcția de consilier al premierului Năstase), nu era de bun augur (daca tot voia sa corecteze, nu trebuia sa elimine direct informatia initiala, gresita? Stiu e o mica smecherie cu intentie subliminala n.b.). Știam că politizarea va fi cruntă, dar nu bănuiam cât de mare va fi jaful… Jaful la Centru era în toi, conducerea făcea cheltuieli exorbitante, curgeau whisky-ul, parfumurile, călătoriile exotice, iar Nicolau avea pe masă fructe exotice zilnic. Pe banii TVR, așa cum arătau documentele pe care am pus mâna. S-a inventat categoria de „vedetă” pentru sume suplimentare. Pentru mine au găsit alte căi, cu ajutorul foștilor activiști PCR din TVR Timișoara și alte cozi de topor, să mă îndepărteze…

PS. Ca să înțeleagă și cei mai puțin înțelepți: am arătat că jaful a început de mult, nu e ceva recent. De la concepția că trebuie cheltuit mult, nu cu economie în instituțiile publice, ca să nu faci diferența. Iar principiul acesta a dominat guvernările de atunci până acum”.

Ca sa intelegem, jaful masiv din ultimile decenii a pornit deci de la fructele exotice ale lui Nicolau!In realitate, la sfarsitul lui 2004, finalul „epocii Nastase”, despre care se spunea ca a distrus presa romaneasca si a transformat-o in „sluga” (l-am citat pe Traian Basescu, din sueta sa cu romanii de la Chicago), TVR avea un profit anual de 20 de milioane de euro si in conturi mai mult de 15 milioane. Erau in derulare mai multe programe de modernizare si retehnologizare.

În perioada lui Vali Nicolau 2002-2005, TVR era lider de audiență pe segmente orare de prime time cu „Surprize, surprize” și alte co-producții realizate cu Lazarov. TVR a organizat Festivalul Cerbul de Aur în fiecare an, singurul festival de muzică pop din Europa, transmis live, în aer liber. Pentru prima dată în istoria TVR, au fost semnate contracte pentru achiziții filme de la marile studiouri pentru Disney. Au fost realizate clădiri noi în incinta TVR, între care și cel mai mare platou de televiziune (2000 mp) pe care se poate filma inclusiv film de televiziune (platoul Pangratti). TVR Cultural a fost înființat în anul 2002, pe vremea când președinte-director general era Valentin Nicolau. A curățat în mare parte de datorii Televiziunea publică, a retehnologizat-o, a înlocuit un parc auto învechit. A mărit salariile. „Valentin Nicolau a construit și la propriu, și la figurat”. (Mircea Morariu – Contributors-2022).

Adevărul a ieșit la iveală

Intr-o scrisoare deschisa, extrem de dura, adresata de Valentin Nicolau lui Traian Basescu, in 2011, acesta arata ce s-a inamplat cu situatia televiziunii publice , dupa sapte ani de la plecarea sa. TVR avea datorii de 150 de milioane de euro si probleme structurale ce determinau o crestere, in continuare, a acestei datorii. Programele de stiri, croite partizan de Rodica Culcer, erau populate, in continuare, cu clonele Monicai Macovei (Laura Stefan, Dan Tapalaga etc) si ale sinecuristilor PDL de la Bruxelles, oferind doar inversunare si ura.

Desi exista o scadere a audientei televiziunilor publice in toata Europa, TVR era la coada oricarui clasament. Ea a scazut, in ceea ce priveste cota medie de piata, de la aproximativ 40% la 7,2%. Dezastrul de acolo nu era doar economic ci si profesional. Postul public producea programe din ce in ce mai scump, programe la care se uitau din ce in ce mai putini oameni.

Nici situatia de acum a TVR nu este mai buna. Citeam, de curand, ca televiziunea publica are 2200 de angajati, 83 milioane euro buget si isi propunea intr-o organigrama din 2023 sa aiba 90 de sefi. Audientele sale, din pacate, au ajuns infime.Poate si din cauza ca eu nu am mai fost invitat, din 2004, la nicio emisiune la televiziunea publica, desi am fost prezent foarte des in emisiunile de stiri, in editii de linsaj, coordonate de Rodica Culcer!

Anul acesta se implinesc 10 ani de la moartea lui Valentin Nicolau. Nu vreau ca el sa fie reamintit doar prin textul resentimentar al Brandusei Armanca si de aceea, va rog sa acceptati sa reiau textul pe care l-am scris atunci:

„A plecat. A plecat Valentin Nicolau. Masina pe care o conducea nu a vrut să se mai supună. A plecat luând cu el intreaga revoltă dar si proiecte neduse pâna la capăt. Piese de teatru, televiziuni fără Rodica Culcer, romane de succes intr-o lume in care printul nu se mai caută.

L-am pretuit si mi-a fost prieten. Nu ne-am inteles intotdeauna foarte bine. Mi-a plăcut insă spiritul lui de frondă. Mi-au plăcut editorialele scrise de el, pe care le recitesc acum. Si cred că el ne-a arătat si cum poate fi condusă televiziunea publică si cum poate fi condusă o editură.

La Jilava, imi trimitea, prin Andrei, ultimile aparitii editoriale. Când am iesit de acolo, a vorbit la o lansare de carte despre volumele mele, Blog and Roll, 4 si 5.

In locul lacrimilor mele de neuitare, prefer să va trimit vorbele lui, rostite in urmă cu câtiva ani:

” Cu trecerea anilor, transcriu pe hârtie din ce în ce mai puţin poveştile care se nasc şi mor în mine. De aceea fiinţa mea e încărcată cu o stare toxică. Cuvintele sunt ca apa de izvor: dacă le ţii în tine, se strică, dacă le dai drumul, devin proaspete şi bune. Poveştile nescrise putrezesc. Nevoia de a mărturisi nu trebuie reprimată. Literatura nu poate fi decât mărturisitoare, pentru că înţelegerea lumii este actul cel mai personal posibil.

Echilibrul dinamic dintre pelerinajul interior şi trăirea în comuniune, dintre regăsirea sinelui şi împărtăşirea lui cu celălalt îmi face sufletul transparent redându-mă mie şi lumii deopotrivă. Abia atunci când braţele mele întinse ca pe o cruce nevăzută află echilibrul, scriu aşa cum iubesc, fără efort”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: