Adrian Năstase, fostul premier şi lider al PSD, se arată surprins că partidul condus de Liviu Dragnea a renunţat foarte uşor la comisarul Corina Creţu şi consideră că plecarea acesteia la formaţiunea lui Victor Ponta este o pierdere importantă pentru PSD.
Năstase ne-a mai declarat că politica actualului PSD, de excludere, de respingere din partid a celor care au o altfel de abordare, este greşită.
“Comisarul Corin Creţu este, pentru oricare dintre partidele care ar fi sprijinit-o, un asset, un avantaj, un element benefic. De aceea eu sunt oarecum surprins că PSD-ul a renunţat atât de uşor la Corina Creţu! O ştiu din 1990, ea a avut o traiectorie care a fost legată de PSD în cea mai mare măsură. Am impresia că au fost mai curând chestiuni de ordin personal şi de proastă gestiune a comunicării. În opinia mea, venirea Corinei Creţu la partidul lui Victor Ponta, este un aspect negativ pentru PSD, este o pierdere pe mi-e greu să o cuantific. Pentru că ea are şi notorietate, are şi favorabilitate, are şi relaţii foarte multe. Şi, în plus, dacă este pe lista partidului lui Ponta şi va avea posibilitatea – este adevărat, este un semn de întrebare dacă până atunci partidul lui Victor Ponta va reuşi să treacă pragul pentru alegerile europarlamentare, acum nu pare să fie o problemă dar nu ştim ce se va întâmpla până la acel moment – dacă va merge la Bruxelles din partea acestui partid, sigur că va avea o marjă de manevră, în contactele de acolo, în acţiunea de acolo, destul de importantă. Aşa încât, repet un lucru pe care l-am spus de lungul timpului: un partid mare trebuie să accepte diferenţe de abordare şi lucrul ăsta este chiar util. Un partid mic n-are nevoie de aşa ceva pentru că se adresează unui segment electoral restrâns. De aceea, în opinia mea, la PSD ar fi fost util mai curând să se dezvolte o strategie din aceasta inclusivă decât una de excludere, de respingere. Dar, sigur, nu eu decid.”, a declarat Adrian Năstase pentru psnews.ro
Pe de altă parte, surse din partea socialiştilor români din Parlamentul European spun că era vizibil mai demult că relaţiile dintre Corina Creţu şi PSD sunt tensionate şi ele doar s-au deteriorat şi mai mult de când Viorica Dăncilă a fost numită premier.
De asemenea, aceleaşi surse îi reproşează anumite acţiuni, un anumit comportament antinaţional comisarului Corina Creţu.
“Cred că a apărut acea fractură de colaborare, cooperare, înţelegere în interiorul PSD. În plus, dacă doamna Dăncilă, când era europarlamentar, făcea un eveniment aici, nu venea. Dacă venea Daciana, de exemplu, se ducea. Nu mi se pare corect. Deci, pentru cine se uita cu atenţie, relaţiile erau tensionate încă de atunci. Apoi sunt câteva lucruri de reproşat doamnei Creţu. În primul rând, nici un comisar nu a ieşit public să-şi critice propria-i ţară, cu toate că aveau motive. Ştiu foarte multe lucruri despre alte state unde sunt multe greşeli şi comisarii respectivi şi-au apărat ţara.
În al doilea rând, nu poţi să taci şi să nu spui nimic în tot anul 2016, când au fost zero fonduri atrase, când nu s-au acreditat autorităţile pentru management, şi atunci n-a avut ieşiri publice şi critice, dar acum are, în pragul alegerilor europarlamentare. În al treilea rând, a dat public nişte date care nu sunt corecte. Nu poţi să compari România cu Grecia din punct de vedere al atragerii fondurilor pentru integrarea şomerilor tineri, când Grecia are peste 19 la sută şomaj iar noi avem trei şi ceva la sută. Lucrurile astea mi-au dat de gândit că e ceva între ei acolo. Pe de altă parte, am apreciat-o pentru că ea a muncit şi a primit un portofoliu foarte important, un portofoliu bugetat cu bugetul cel mai mare din Uniunea Europeană şi cred că atât comisarul cât şi eurodeputaţii au o obligaţie foarte clară – de a transmite informaţia imediat în ţară, pentru ca cetăţenii, oamenii de afaceri să poată folosi aceste informaţii.”
2 comentarii la “Adrian Năstase: Plecarea Corinei Cretu este o pierdere pentru PSD şi un câştig pentru Ponta!”