Skip to content
Politică

Adrian Năstase, primele impresii după Congresul PSD: A rezultat o formulă de conducere echilibrată Dăncila-Teodorovici-Fifor

Adrian Năstase a afirmat că a urmărit cu atenţie Congresul PSD, „chiar dacă mai de departe”, precizând că noua formulă de conducere Dăncilă-Teodorovici-Fifor este una echilibrată. El a precizat că „vor trebui făcute eforturi de recuperare” în echipa celor care au pierdut alegerile interne.

„Chiar daca mai de departe, am urmarit cu atentie desfasurarea Congresului PSD. A rezultat o formula de conducere echilibrata Dancila-Teodorovici-Fifor. Mi s-a parut bine scris si Programul politic propus. Evident nu este suficient. Vor fi necesare eforturi de recuperare in echipa a celor care au candidat fara sa castige. Ecaterina Andronescu si ceilalti. Codrin este un caz aparte. Loialitatea lui fata de partid dar si fata de „camarazii” din partid trebuie pretuita. Asa cum o pretuiesc si eu, desi nu am fost intotdeauna de acord cu opiniile lui politice. Mi se pare interesanta si utila cresterea lui Liviu Plesoianu. Un partid mare, cum este PSD, trebuie sa acopere prin liderii sai atat electoratul de centru-stanga, cat si pe cel de stanga traditionala, cu o componenta nationala mai pronuntata. Liviu Plesoianu se poate adresa acestor alegatori de stanga, mai radicali”, a spus Adrian Năstase.

Fostul preşedinte al PSD a adăugat că urmează ca partidul să se pregătească pentru luare unor decizii într-un timp foarte scurt, cu privire la strategia de campanie la prezidenţiale şi ce profil trebuie să aibă candidatul pentru un mandat la Cotroceni.

„Urmeaza pregatirea si luarea unor decizii intr-un interval de timp foarte scurt. In primul rand in ceea ce priveste strategia campaniei pentru alegerile prezidentiale. Desemnarea unui candidat nu e o problema. Dar iti propui sa intre in turul doi, iti propui ca, eventual, sa castige turul doi? Cum? Ce profil trebuie sa aiba candidatul? Ce partide sau forte politice il vor sprijini? Ce se va intampla in Parlament daca un candidat al dreptei va castiga alegerile prezidentiale? Ce efecte vor fi asupra guvernarii, a pregatirii alegerilor locale si parlamentare? Va trebui oare largita Alianta de guvernare? Ce relatii se vor construi cu Pro Romania?”, a explicat Năstase.

Fostul premier a mai precizat că trebuie ales un nou preşedinte al Consiliului Naţional în contextul alegerii lui Mihai Fifor ca secretar general. Despre Liviu Pleşoianu, acesta a spus că ar putea fi directorul Institutului Şincai, care să modernizeze doctrina partidului şi să pregătească nişte cadre tinere.

„Va trebui ales un nou presedinte al Consiliului National. Departamentele partidului vor trebui revigorate. Si aceste lucruri vor trebui realizate in conditiile in care multi parlamentari si multi lideri locali isi vor lua, firesc, zile de concediu in iulie si august. Cred, in continuare, ca e nevoie de reactivarea Institutului Sincai, pentru modernizarea doctrinei dar si pentru pregatirea unor cadre tinere. In momentul de fata, nu se desfasoara nicio activitate in acel sediu, care este proprietatea achizitionata prin generozitatea mai multor membri de partid. Oare Liviu Plesoianu nu ar fi potrivit ca director al acelui institut?”, a completat Adrian Năstase.

El a mai spus că trebuie aduse şi personalităţi noi în PSD, a unor intelectuali de valoare, lucru care „poate fi un mesaj în sine”.

„Consider ca trebuie aduse si personalitati noi in conducerea partidului. Mesajele se dau nu doar prin cuvinte, ci, mai ales, prin decizii, prin fapte. Invitarea in partid a unor intelectuali de valoare poate fi un mesaj in sine. Si cred ca este nevoie de curaj. A venit momentul de a trece, dupa 30 de ani de economie de tranzitie, la IVG si la impozitarea progresiva. Justitia sociala este cel putin la fel de importanta ca justitia penala! Sper ca si membrii ALDE sa fie de acord cu aceasta idee”, a mai explicat fostul lider al PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *