Skip to content
Politică

Adrian Năstase taxează temele propuse de Iohannis la referendum: Sunt făcute de amatori EXCLUSIV INTERVIU

Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a anunțat temele de la referendumul din 26 mai: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, respectiv interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Momentan, șeful statului nu a anunțat concret care vor fi întrebările sau întrebarea de la referendum. Opoziția a salutat propunerile președintelui, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor a spus chiar că ar  de tot posibilitatea emiterii de ordonanţe de urgenţă. Temele președintelui au stârnit însă și o dezbatere legată de faptul că un referendum pe aceste teme ar duce, de fapt, la necesitatea modificării Constituției.

În acest context, fostul premier, Adrian Năstase, a precizat pentru PSNews.ro că propunerile președintelui par a fi făcute de amatori și că acestea țin de specificul unui referendum pentru modificiarea Constituției.

Propunerile președintelui de fapt sunt făcute de amatori. Nu știu dacă președintele poate fi considerat în acest fel sau cei cu care lucrează, dar chestiunile pe care le propune ca teme, deocamdată, sunt în zona unor soluții de revizuire a Constituției. În ceea ce privește chestiunea ordonanțelor, prevederile respective au fost modificate ultima dată în 2003, stabilindu-se în Constituție limitările, iar acolo unde Constituția nu distinge, nu poate distinge nici președintele.

Acesta ar fi trebuit să citească ghidul pe care Comisia de la Veneția l-a stabilit pentru referendumuri și care stabilește nevoia ca înainte de formularea de formularea întrebărilor, sau înainte de referendum, să existe un organ independent care să controleze ca întrebarea să nu fie confuză, nu crează confuzie, nu are mai multe sensuri etc. Din acest punct de vedere, după părerea mea, în momentul în care Parlamentul va primi această scrisoare de la președinte va trebui să solicite Curții Constituționale precizări în legătură cu aceste teme, care după părerea mea țin de specificul referendumului pentru modificarea Constituției, nu pentru referendumuri cu caracter consultativ, referitoare la probleme de interes național.

Deci este vorba până la urmă de o jucărie electorală, de o chestiune în care președintele încearcă să realizeaze eventual cu prilejul alegerilor europarlamentare o prezență la vot care să asigure cvorumul pentru referendum și care să scoată la vot o anumită categorie de nehotărâți”, a conchis fostul premier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *