Adrian Negrescu, analist economic: Suntem într-o criză pe care o vom depăși cu greu

Este România într-o criză economică sau urmează? Analistul economic Adrian Negrescu, invitat la Puterea Știrilor, spune că țara noastră se află deja într-o criză economică și explică, pas cu pas, realitatea mediului de afaceri. Acesta îi îndeamnă pe oameni să pună bani deoparte.

„Suntem într-o criză economică. Producția industrială scade de șapte luni încoace. Consumul, principalul motor al economiei, este de asemenea, în scădere. Firmele fac din ce în ce mai greu afaceri unele cu altele. E un sentiment de neîncredere în economie, care se simte prin reducerea semnificativă a creditului furnizor, principal lor principal modalitate de finanțare din economie. Adică eu îți dau marfa, tu mă plătești pe două, trei luni. Sunt elemente esențiale care definesc criza în care ne aflăm”, explică invitatul.

Analistul vorbește și despre cauza situației de față: inflația, care a slăbit puterea de cumpărare, și, în cascadă, scăderea producției.

„Da, statul încearcă să scoată bani pentru acoperi gaura bugetară. E, dar asta definește, pe de altă parte, o altă parte a crizei în care se află România. Suntem într-o criză pe care o vom depăși cu greu, pentru că inflația este principala cauză care a dus la această criză, inflație care a dus la scăderea puterii de cumpărare și la mai departe, la scăderea producției”, mai spune Negrescu.

Ce soluții avem? România e forțată să adopte măsuri dure pentru o schimbare de fond. Iar asta va dura, avertizează analistul, care scoate în evidență „greul” pus pe cetățeni și pe microîntreprideri.

„Nu vom ieși din această situație decât prin niște măsuri foarte, foarte clare de restructurare, de reducere a consumului și de readaptare, practic, la noua realitate economică. Va mai dura cel puțin un an, un an și ceva până când vom putea cu adevărat să spunem că am scăpat de inflație, de ratele mari, de presiunea asta pe coșul zilnic de consum și de ideile tot mai năstrușnice ale statului de suprataxare a populației și a firmelor”, punctează expertul.

Analist: „Toate prețurile cresc mai mult decât cresc în Germania, în Spania sau în Franța”

Mai mult, Negrescu îi îndeamnă pe români să fie prevăzători, mai ales în timpul iernii, când, preconizează acesta, ar putea apărea din nou speculații pe prețul gazelor, a energiei și carburanților.

„Să fim prevăzători, să fim prevăzători și să ne așteptăm întotdeauna la ce e mai rău. Pentru că doar așa ne vom putea proteja, de exemplu, de potențiala creștere a costului euro care ar putea apărea în toamna acestui an, deși Banca Națională nu mai poate să țină euro sub 5 lei atât de mult, în condițiile în care inflația, iată, nu, dă semne foarte foarte clare, de scădere. Noi suntem la o inflație dublă față de cea din țările din din Europa, țările civilizate din Europa. La noi, toate prețurile cresc mai mult decât cresc în Germania sau în Spania sau în Franța. Deci, trebuie să fim atenți cu panica, să fim atenți cu ratele și să ne gândim întotdeauna să avem un buffer financiar, adică niște pâine albă pentru zile negre, pentru că nu știi niciodată ce se va întâmpla la iarnă. De exemplu, când vor apărea din nou speculațiile pe prețul energiei, pe prețul gazelor, vor apărea din nou probleme, probabil cu carburanți, vedeți, carburanții se scumpesc de la o zi la alta. Suntem deja la 86 dolari pe baril, în condițiile în care acum o lună, o lună și ceva eram la 60 dolari”, e de părere invitatul.

În final, analistul economic crede că fiecare om trebuie să își ia  o serie de măsuri, să aibă „o marjă de siguranță” și bani deoparte.

„Este absolut esențial ca fiecare familie, mai ales dacă are și copii, să își facă această rezervă”, conchide Negrescu.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: