Adrian Negrescu: Finanțarea europeană este, din multe perspective, o afacere cu iz de PCR (pile, cunoștințe și relații)

Pixabay
În timp ce la guvern angajații MIPE și APIA protestează că pierd sporul de fonduri europene, analistul economic Adrian Negrescu lămurește incorectitudinea acestor bonusuri. „De ce trebuie să primești spor de fonduri europene de 50% din salariu? Pentru că verifici și semnezi niște documente, pentru că ai norocul să fii implicat în birocrația uriașă din acest sector?”, se întreabă analistul într-o postare pe Facebook.
„Dincolo de injustetea acestui spor – oare ceilalti angajati ai statului sunt mai putini importanti? – se pune problema performantei. In momentul de fata, absorbtia de fonduri UE este dezastruoasa.
N-am atras decat aprox. 10 mld. euro din PNRR si nici macar 5 la suta din celelalte fonduri aflate la dispozitia Romaniei. Unde este performanta clamata de acesti bugetari privilegiati?”, subliziază Negrescu.
Analistul detaliază – din proprie experiență – cât de „eficienți” sunt majoritatea acestor funcționari care acum se simt lezați că își pierd niște bani prea puțin meritați.
„Am lucrat pe mai multe proiecte cu bani UE, sunt manager acreditat de proiecte UE si pot sa va spun ca e un adevarat cosmar sa lucrezi cu acesti oameni care astazi isi cer, in strada, sporul integral.
Sunt intarzieri uriase in derularea proiectelor pentru ca functionarii iti cer ,,marea si sarea” cand depui o cerere de finantare, amana platile, blocheaza procedurile special pentru a-si asigura prezenta in proiect pe o perioada cat mai lunga de timp.
In loc sa plecam pe premiza de buna credinta si sa dam antreprenorului posibilitatea de a derula finantarea, il ingropam efectiv in documente justaficative, proceduri, artificii inventate de acesti bugetari de lux.
Atragerea de fonduri UE e o adevarata misiune imposibila in Romania daca nu cunosti pe cine trebuie, daca nu ai informatiile de care ai nevoie, daca nu te descurci in stilul tipic romanesc.
Finantarea europeana este, din multe perspective, o afacere cu iz de PCR (pile, cunostinte si relatii)„, punctează Negrescu.
Concluzia?
„Până nu vom simplifica sistemul, până nu vom scăpa de birocrația asociată proiectelor și nu vom reduce timpul uriaș de derulare al finanțărilor, n-ar trebui ca niciunul dintre acești birocrați să primească vreun spor, inclusiv primarii”, conchide Adrian Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: