Skip to content
Politică

Adrian Papahagi critică „mesianismul userist”: Dl. Fritz ar trebui să fie mai rezervat, măcar din respect față de istoria însângerată a Timișoarei

Facebook/USRTimis

Eseistul Adrian Papahagi critică într-o postare pe pagina sa de Facebook „mesianismul userist”, făcând trimitere la noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz. Papahagi spune că „Dl. Fritz ar trebui să fie mai rezervat, măcar din respect față de istoria însângerată a Timișoarei”.

Mesianismul userist și agitația asta revoluționară devin insuportabile. Noul primar al Timișoarei, dl. Dominic Fritz, despre care până la proba contrarie am o părere bună, își anunță suporterii că „a scris istorie la Timișoara” și îi invită să fie „parte a unei noi revoluții”.

„Îmi pare rău să-l anunț pe dl. Fritz că nu a scris nicio istorie, ci a câștigat, ca mii de alți primari în toată țara, niște alegeri democratice, lucru perfect normal după 1989. Nu a riscat nimic, nu a doborât un tiran, ci a învins un alt primar ales democratic înaintea lui, într-un oraș care de 30 de ani își alege democratic primarii, adesea aflați în opoziție față de guvern.

Istorie au scris cei care și-au riscat sau pierdut viața în decembrie 1989 în Timișoara, nu dl. Fritz. Dl. Fritz ar trebui să fie mai rezervat, măcar din respect față de istoria însângerată a Timișoarei.

Dl. Fritz nu va scrie istorie nici în următorii ani, ci are doar șansa de a administra Timișoara mai bine decât dl. Robu, ceea ce înțeleg de la prietenii timișoreni că nu-i foarte greu. Asta cere smerenie și seriozitate, nu infatuare de tip Robu și exaltări mesianice.

De asemenea, nimeni nu mai are chef de revoluții în România democratică, unde orice Fritz poate câștiga nestingherit alegeri împotriva unui primar în funcție, susținut de partidul aflat la guvernare. Revoluții se fac în dictaturi, nu în democrații. Doar toțkiștii și alte soiuri de marxiști au în cap numai revoluții.

Dacă USR vrea revoluții, să își deschidă filiale la Minsk, Moscova, Phenian sau Caracas, unde revoluțiile sunt nu doar legitime, ci necesare.

Eu unul sunt profund agasat de această retorică isterică, arogantă, stângistă, mesianic-revoluționară”, a scris Papahagi pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *