Skip to content
Politică

Adrian Severin, declarații tulburătoare din închisoare: Suntem o societate a fricii şi a urii

radiocluj.ro

Fostul europarlamentar PSD și ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin i-a acordat jurnalistului Victor Ciutacu un interviu (transmis vineri seară la România TV) în care a făcut o serie de declarații tulburătoare din închisoarea Rahova, unde se află încarcerat după ce în noiembrie 2016 a fost condamnat definitiv de către ICCJ la 4 ani pentru luare de mită și trafic de influență.

CITIȚI ȘI: UPDATE Ciutacu la Rahova: „Cum ar fi să nu se mai deschidă ușa asta?” EXCLUSIV

Severin a început prin a-și descrie experiența din penitenciar.

„Este o experienta pe care nu o doresc nimanui, dar ma imbogateste si din cauza asta am si acceptat sa avem acest interviu, ca e important sa transmit mesajul. Ma imbogateste ca aflu aspecte de viata, am ocazia fericita de a vorbi cu oameni necajiti, cu oameni care au povesti de viatam chiar si cei care isi recunosc vina. Sunt multi aici care isi recunosc vina”, a declarat ex-ministrul.

În continuare, Adrian Severin a relatat ce a discutat cu președintele de atunci al României, Traian Băsescu, după izbucnirea scandalului în care a fost implicat și care i-a adus condamnarea.

„In momentul cand scandalul a izbucnit, domnul Basescu mi-a comunicat sa ne vedem. Ne-am vazut la Cotroceni si mi-a spus ca, din investigatiile serviciilor noastre, rezulta ca sunt nevinovat si ca foarte bine am procedat ca nu am demisionat (din Parlamentul European – n.r.) si ca ma lupt pentru aflarea adevarului. Domnul Basescu a confirmat recent ca discutia a avut loc. Nu i-a povestit continutul; a povestit in contextul incare l-am invitat ca martor in proces, in apel. Nu a refuzat, dar judecatorii nu au administrat nicio proba”, a rememorat fostul eurodeputat.

El a opinat că Băsescu nu este acceptat ca martor în diverse procese în care este invocat sau în care vrea singur să meargă „poate pentru ca ce spune probabil deranjeaza foarte tare”.

Adrian Severin a comentat și asupra proceselor începute de la simple denunțuri: „Daca tot felul de denuntatori care aud ascultand pe la usi (sunt aici multi condamnati pe denunturi, unele din cele mai fantastice), daca astia sunt crezuti, de ce nu ar fi si presedintele Romaniei? Eu nu sunt un tip revansard, ranchiunos… Nu urasc pe nimeni”.

Fostul ministru de Externe a vorbit și despre rolul lui Traian Băsescu în crearea actualului sistem represiv din România.

Acest sistem ale căror fundamente au fost puse chiar de unii care au suferit rigorile propriilor lor experimente judiciare, dar sistemul a ajuns la magnitudinea caracterului teribil de azi în timpul şi din cauza intervenţiei cu participarea directă a lui Băsescu. Că a făcut-o intenţionat, sigur că da… Dacă şi-a dat seama unde va ajunge, nu ştiu… Azi cred că regretă anumite lucruri. Oricum, sistemul este îngrozitor: blochează România şi o dezumanizează.

Fără îndoială că trebuie să facem ceva, să stabilim ce e de făcut, ca să ieşim din această atmosferă cu două caracteristici: ura şi teama. Suntem o societate a fricii şi a urii. Vorbind de penitenciare: nu se poate ca aceste boli ale societăţii să nu se reflecte, dar tocmai d-aia spun: aici e locul în care aceste defecte ale sistemului social vin şi sunt decontate.

Buba nu e aici, ci buba este în afară. Acolo trebuie făcut urgent ceva. Aici se distrug câţiva oameni, afară se distruge ţara”, a atras atenția Severin.

De asemenea, Adrian Severin a descris atmosfera din timpul protestelor anti-PSD din ianuarie-februarie, pe care a descris-o drept „o manifestare a urii”.

„Aici sunt şi oameni violenţi, nervoşi. Când nu le place ceva, bat în uşi, trag de gratii. Nu vă imaginaţi ce răbufniri de furie sunt aici, când auzi cum bate cu scaunul în uşa de tablă… Când au fost acele manifestaţii, a fost tăcere. Au mai înjurat unii, dar a fost tăcere, o tăcere a unei furii totale. Eram două lumi paralele. (…) Nu graţierea în sine e problema; asta e o chestiune tehnică necesară de asanare, de curăţenie. Dar nu despre asta e vorba.

Vrem o ţară ca afară? Păi, afară bunătatea şi toleranţa sunt valori măcar proclamate. Aici (la proteste – n.r.) era o manifestare a urii. Să vrei răul… Nu a fost manifestare la reducerea salariilor, pentru alte nenorociri… În schimb, au ieşit pentru ce? Ca să se opună unui act de clemenţă. Dacă facem sondaje, toţi suntem creştini (mustim de creştinism) şi, când e proba realităţii, nu se întâmplă nimic… Părerea mea, atât cât am putut percepe: a fost o tăcere care îmbina uluirea, revolta, neputinţa… Dădeau într-o reacţie tăcută. Era o lume paralelă cu tot ceea ce noi credem că sunt valorile care ar trebui să ne ghideze”, a detaliat fostul demnitar.

El a deplâns actualul comportament al Guvernului și al Parlamentului, arătând ce ar trebui să facă președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Ce văd acum la TV este uluitor: Guvernul se scuză că guvernează, Parlamentul se scuză că legiferează, partidele se scuză că au câştigat alegerile… D-aia îi spun şi lui Dragnea: dacă e să pierzi, măcar să pierzi cu demnitate. Cine vine cu onoare aici e primit cu respect; cine vine cu onoarea pierdută are o puşcărie foarte grea”, a spus Adrian Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *