Skip to content
Politică

Adrian Severin, despre construirea moscheei și a Catedralei Mântuirii Neamului în București

romanianjournal.ro

Fostul europarlamentar Adrian Severin, în cadrul unui interviu acordat Agerpres.ro reacționează în urma construcțiilor celor două mari edificii religioase: Moscheea și Catedrala Mântuirii Neamului.

„Desigur, voievozii veacurilor de demult, care au convins Înalta Poartă Otomană să interzică musulmanilor ridicarea de moschei sau amplasarea de fonduri de comerţ la nordul Dunării, se întorc în mormânt la vestea că o mare moschee s-ar putea ridica în Bucureşti. Trebuie să ţinem seama însă că vremurile s-au schimbat şi că astăzi România este o naţiune civică, adică patria tuturor cetăţenilor ei, indiferent de apartenenţa lor etno-culturală şi, deci, religioasă. Tocmai încrederea membrilor fiecărei asemenea comunităţi că statul, care este laic, le este loial oferindu-le, pe lângă securitatea personală şi general socială, securitate cultural-identitară, determină loialitatea lor faţă de stat, acesta fiind criteriul de coeziune al naţiunii civice române. Prin urmare, dacă în Bucureşti trăiesc cetăţeni români de religie islamică, acestora trebuie să li se dea posibilitatea de a-şi satisface nevoile de cult. Evident, cu respectarea criteriilor de urbanism şi tradiţiilor de estetică arhitectonică ale oraşului. Ceea ce trebuie observat, însă, este ca un asemenea centru religios islamic să nu devină centru de adunare pentru elementele fundamentaliste din afara României şi de propagare a extremismului musulman. Musulmanii români trăiesc în respectul valorilor cultului lor care preamăreşte pacea şi armonia. Ei sunt cetăţeni exemplari. Nu cunosc nici o speţă în alt sens”, a sustinut Adrian Severin

" "

Mai mult, fostul europarlamentar a vorbit și despre eventualele pericole islamice care ar pune în pericol siguranța României.

„Pericolele fundamentalismului islamic vin din afara României. Pe acelea trebuie să le combatem, fără ca lupta cu ele să limiteze dreptul cetăţenilor români loiali la practicarea religiei lor. Găsirea unui asemenea echilibru stă din nou doar în puterile unui primar politic, de stânga şi cu expertiză diplomatică. Exact tipul de primar pe care îl propun şi pe care Bucureştiul nu l-a avut în ultimul sfert de veac”, a mai declarat Adrian Severin

Totodată, acesta si-a exprimat susținerea în ceea ce privește construcția Catedralei Mântuirii Neamului, susținând chiar că: „este un spital al sufletului de care avem chiar nevoie”.

„Cât priveşte Catedrala Mântuirii Neamului, aici lucrurile îmi par mai clare. Din lista argumentelor care susţin acest proiect menţionez doar două. Pe de o parte, este vorba despre realizarea acelor simboluri care să consolideze şi să marcheze identitatea poporului român şi a bucureştenilor, în special, atât în ochii lumii cât şi în propriii lor ochi. În mod particular, bucureştenii nu vor avea conştiinţa intereselor lor comune şi nu vor şti să se unească spre a le apăra dacă nu vor avea sentimentul unei identităţi colective, imposibil de dobândit în absenţa unor simboluri federalizatoare. În al doilea rând, amintesc că se vorbeşte mult despre precaritatea stării de sănătate a românilor. Aceasta nu se referă numai la trup, ci şi la suflet. Mai ales în Bucureşti. Cred că trebuie să construim în Bucureşti un mare spital subvenţionat de primărie, aşa cum este faimosul spital al primăriei din Viena, cunoscut de mulţi români. În paralel, Catedrala Mântuirii Neamului este un spital al sufletului de care avem chiar mai mare nevoie, căci fără sănătate spirituală sănătatea biologică nu poate fi dobândită sau, dacă este dobândită, este inutilă. Această Catedrală va fi un loc de socializare reală a bucureştenilor, în care se va consolida spiritul comunitar bucureştean pe baza unor valori din care îşi trage seva ideologia stângii moderne. Ori, tocmai acestea ar trebui să fie priorităţile Primăriei Bucureştiului”, a conchis candidatul Partidului Dreptăţii Sociale la Primăria Capitalei, Adrian Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *