Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a afirmat că nu pensiile speciale sunt mari ci sunt foarte mici celelalte.
Camera Deputaților a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea pensiilor speciale, reexaminată după decizia Curții Constituționale cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților. S-au înregistrat 174 de voturi pentru, 81 împotrivă și 17 abțineri. Față de forma care a trecut de Senat, nu au fost introduse amendamente de fond. Astfel, au fost păstrate pragurile de impozitare de până la 20% pentru partea de necontributivitate, dar și majorarea anuală cu câte patru luni a vârstei de pensionare până la 60 de ani. Amendamentele opoziției au fost respinse.
De asemenea, pensiile de serviciu nu vor fi mai mari decât venitul net din ultima lună de activitate. Și discutăm pe acest subiect alături de invitatul „Apelului matinal”, deputatul PSD Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. Au fost multe discuții aprinse în parlament, pro și contra. Opoziția a reacționat. Credeți că va trece până la urmă această lege, gândindu-ne și la eventuala contestație care poate exista la Curte?
Adrian Solomon: Având în vedere că e vorba de o reexaminare și au fost sesizați doar cu câteva articole, cele legate de statutul magistraților, și, pentru că în vară colegii din opoziție nu au contestat la Curte, neavând prin urmare nimic de reproșat legii în ansamblul său, cred că nici acum, atât timp cât articolele și modificările s-au făcut în baza deciziei Curții Constituționale, nici cei din justiție nu vor mai avea motive de atac la Curte. Prin urmare, ne așteptăm să treacă legea spre promulgare, să intre în vigoare și, de acum, o perioadă de timp care pentru unii pare a fi îndelungată, pentru alții pare ar fi normală, având în vedere evoluțiile în acest domeniu și la nivel european, peste, știu eu, 12 ani, dacă ne referim la vârsta de pensionare, peste 20 de ani, dacă ne referim la valorificarea perioadei de contributivitate, să putem spune că am trecut cu adevărat de la o pensie retributivă la una contributivă, în toate domeniile socio-profesionale din România.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News