Skip to content
Politică

Adrian Țuțuianu, PRIMELE precizări despre grupul parlamentar UNIREA. Va deveni și partid politic? EXCLUSIV

Senatorul Adrian Țuțuianu, recent exclus din PSD, a venit cu o surpriză pentru scena politică românească. Concret, parlamentarul a depus cerere pentru a forma un nou grup parlamentar, intitulat „UNIREA”. Din acest grup parlamentar vor mai face parte și Baciu Gheorghe, Chițac Virgil, Covaciu Severica Rodica, Ionașcu Gabi, Lungu Vasile Cristian și Botnariu Emanuel Gabriel.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu senatorul Adrian Țuțuianu. Concret, întrebat ce planuri are cu grupul parlamentar Unirea, senatorul a evidențiat că dorește în principal să participe la dezbateri și la ședințe de conducere ale Biroului Permanent, cât și să beneficieze de spații adecvate de lucru, personal tehnic și mijloace logistice necesare desfășurării activității, aspecte recunoscute de obicei grupurilor parlamentare și nu parlamentarilor neafiliați.

 „Am plecat de la regulamentul Senatului care spune că parlamentarii neafiliați, independenți pot să constituie grupuri parlamentare dacă sunt în număr de minim 7. Pornind de la această prevedere regulamentară, articolul 16, alineatele 5 și 6 din regulamentul Senatului, precum și de la 2 decizii date de CCR în 2010 când a fost o situație similară cu UNPR-ul am decis după consultări cu toți parlamentarii care sunt în această situație să constituim un grup căruia i-am dat denumirea Unirea și urmărim în principal să putem participa la ceea ce înseamnă viața politică din Senatul României, să avem timp alocat pentru dezbateri, să participăm în conducerea Biroului Permanent de la începutul sesiunii viitoare pentru comisiile repartizate. Așadar, dorim să participăm practic la tot ceea ce înseamnă regulamentul de repartizare a structurilor de putere din cadrul Senatului României. De asemenea, dorim așa cum este normal să avem spații adecvate de lucru, personal tehnic, mijloacele logistice necesare desfășurării activității pentru că toate aceste drepturi sunt recunoscute în principal grupurilor parlamentare și nu parlamentarilor neafiliați”, a declarat parlamentarul.

Totodată, chestionat dacă grupul parlamentar UNIREA va deveni în timp și partid politic, Adrian Țuțuianu a tranșat scurt această întrebare și a negat acest scenariu.

„Nu. Este un grup constituit din rațiuni de natură organizatorică și logistică în principal. El nu are o afiliere politică. Nu ne-am propus că creem partide politice. Ne-am propus să discutăm între noi cu privire la pozițiile pe care le avem în legătură cu anumite probleme pe care le avem în dezbaterea Senatului sau pe agenda publică. Acolo unde vom avea puncte de vedere comune vom acționa în comun, iar unde nu putem să ne păstrăm fiecare independența de a decide. Este și greu să discutăm despre o platformă politică comună atât timp cât venim din partide politice parlamentare diferite, PSD, PNL sau PMP”, a conchis Adrian Țuțuianu în exclusivitate pentru PSnnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *