Skip to content
Economie Societate

Adrian Țuțuianu pune degetul pe rană: Nu există un program național pentru conectarea consumatorilor casnici la rețeaua de gaze

Problema cu gazele din Marea Neagră este că, și dacă începem exploatările, nu avem cum să ajungem cu ele la consumatorul casnic din România, a declarat vineri senatorul PRO România Adrian Țuțuianu, în cadrul conferinței Resursele Energetice de la Marea Neagră, în contexul Securității Naționale a României, organizată de PSNews.

În momentul ăsta nu există un program național care să permită conectarea consumatorilor casnici la rețelele de gaze, spune Țuțuianu, așa cum nu există niciun program național, nico politică bine urmărită de ANRE, de extindere și de modernizare a rețelelor existente pentru energia electrică.

Redăm mai jos în întregime expunerea prezentată de Adrian Țuțuianu în cadrul conferinței:

În prezent, România consumă aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, iar rezerva de gaze naturale descoperită în Marea Neagră este de 200 de miliarde, ceea ce ne-ar asigura consumul intern pentru minim 15-20 de ani.

De cealaltă parte, doar 36% dintre gospodăriile din România sunt conectate le rețeaua de gaze naturale.

În plus, în momentul acesta nu există o soluție reală de finanțare a unităților administrativ teritoariale (UAT), pentru înființarea de rețele de distribuție a  gazelor naturale, în localitățile care nu beneficiază de un astfel de serviciu.

Sunt două surse de finanțare: o modificare făcută Ordonanței 28/2013 – Programul Național de Dezvoltare Locală, în sensul că, pe lângă lucrările de drum, apă, canal, iluminat public și altele, să se introducă și finanțarea lucrărilor de extindere a rețelelor de gaz, cu precizarea că toate creditele, și cele bugetare, și cele de angajament, sunt epuizate până în 2020 pe celelate lucrări.

Eventual, din licitații mai există niște sume disponibile care ar putea fi duse către construirea de rețele de gaze, dar în program acest lucru nu există ca prioritate.

Este doar o inițiativă parlamentară, care a fost trecută prin Senat și rămâne de văzut dacă va trece și de Camera Deputaților.

A doua sursă de finanțare ar fi Ordonanța 114/2018 – Fondul de Dezvoltare. Aici sunt trei lucruri despre care vreau să vorbesc.

În prmul rând, secretarii de stat prezenți la dezbaterile din Parlament nu au reușit să îmi explice, cel puțin mie, care este suma pe care Comisia Națională de Strategie și Prognoză – CNSP o va aloca anul acesta pentru înființarea de rețele locale de distribuție pentru gazele naturale.

A doua chestiune: îmi este greu să înțeleg de ce CNSP a devenit gestionarul mai multor programe cuprinse în această Ordonanță 114, de care nu vorbește nimeni. Toată lumea a discutat despre energie, despre bănci, dar nimeni nu spune ceva despre faptul că CNSP gestionează banii pentru rețele de drumuri, gestionează banii pentru grădinițe – și acolo e greu de înțeles de ce dăm 500.000 de euro unui privat să le construiască, gestionează bani pentru stațiunile balneoclimaterice – toate acestea altele decât cele prevăzute în programele de la Ministerul Dezvoltării.

CNSP a fost transformată într-un actor care după părerea mea nu are capacitatea administrativă să gestioneze astfel de programe.

E greu de înțeles de ce nu s-a dus un asemenea program, privind extinderea rețelelor de distribuție pentru gazele naturale, tot la Ministerul Dezvoltării Regionale, care avea expertiza necesară sau de ce nu l-a preluat, de exemplu, Ministerul de Finanțe – vorbim de un minister de linie care ar putea să implementeze un asemenea proiect.

Nu știu dacă singurul argument este acela că CNSP este servilă cu toată lumea.

În ceea ce privește finanțările primite de UAT-uri, s-a spus că este un grant. Or, dacă ne uităm mai bine, vedem că nu este un grant, pentru că trebuie să restituie niște sume.

Nu are importanță că înapoierea banilor se va face într-o anumită perioadă de timp.

Restiturile vor greva bugetele UAT-urilor pentru niște ani buni.

O rețea de distribuție a gazelor naturale, la 20 de km lungime, înseamnă cam 7,5 milioane de lei, așa cum rezultă dintr-un studiu de stabilitate văzut recent de mine.

Deci cam 1,5 milioane euro.

O localitate de mărime 5 mii de locuitori probabil că are nevoie de 4-5 miliaone de euro, ca să înființeze o rețea de distribuție a gazelor naturale.

Costurile ar putea fi reduse dacă UAT-urile se asociază între ele, pentru a dezvolta împreună o rețea de distribuție.

Problema cu gazele din Marea Neagră este că, și dacă începem exploatările, nu avem cum să ajungem cu ele la consumatorul casnic din România.

În momentul ăsta nu există un program național care să permită conectarea consumatorilor casnici la rețelele de gaze.

În ceea ce privește producția de energie electrică – toată lumea vorbește de capacități noi.

Dar, în mod similar cu situația de la gaze, nu există un program național, nico politică bine urmărită de ANRE, de extindere și de modernizare a rețelelor existente pentru energia electrică. Putem să mergem în orice localitate rurală din România și vom vedea că transformatoarele de energie sunt praf, iar căderile de tensiune sunt cotidiene.

Iar conectările ilegale la rețelele de energie electrică sunt la ordinea zilei.

Practic, în rețeaua națională de energie electrică nu s-a investit mai nimic, deși ANRE-ul are niște elemente prin care poate sancționa distribuitorii de energie electrică, în această situație.

Și al treilea aspect: în afară de BRUA, care poate să preia producția din off shore, nu avem altă soluție să ducem gazele naturale decât în consumul intern. În ceea ce privește conectarea cu Republica Moldova, investițiile au stagnat, de vreo doi-trei ani.

Probabil că sunt și considerente de natură economică, dar și de natură poltică, pe care nu și le asumă direct nimeni.

Cred că toată lumea stă cu ochii să vadă ce se întâmplă cu Moldova, dacă o va lua spre Vest sau spre Est și dacă această investiție, din perspectivă politică și de securitate, este utilă.

Părerea mea este că este utilă și dacă noi reușim să rezolvăm problema dependenței energetice a Moldovei de Est va însemna o securitate sporită și pentru România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *