Skip to content
Politică

Adrian Vasilescu (BNR), ieșire vehementă după ce numele i-a fost atras în scandalul momentului EXCLUSIV

paginadebanci.ro

Adrian Vasilescu – consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR) – a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a reacționat vehement după ce numele i-a fost publicat de către Revista 22 pe o listă de oameni intrați în vizorul Securității pentru eventuale colaborări.

CITIȚI ȘI: Șeful Academiei, un patron de presă și un nume greu din BNR, pe lista informatorilor Securității DOCUMENT

Mai precis, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a precizat că a avut mai multe întâlniri înainte de 1989 cu diverși ofițeri de Securitate, la solicitarea acestora, dar că nu s-a pus problema unei colaborări în sensul actualei legislații (OUG 24/2008) – cu alte cuvinte, o colaborare care să lezeze drepturile cuiva.

„Am apucat să citesc prostia asta. Să pornim de la lege: legea spune clar: sintagma «colaborator al Securității» i se poate poate potrivi cuiva dacă a făcut delațiuni care pot să ducă pe cineva în situații critice, dramatice sau tragice – adică să-i pună în pericol viața, libertatea, onoarea, demnitatea, munca și așa mai departe. Asta zice legea.

În ceea ce mă privește, e departe de așa ceva, pentru că nu am făcut în viața mea, în situațiile în care m-am întâlnit și am discutat cu ofițeri de Securitate. Că m-au căutat destui în perioada în care eram mai ales jurnalist la «Scînteia». M-au căutat destui, de câte ori plecam într-o delegație în străinătate. Când mă întorceam, se prezentau. Am mai scris, am mai spus și repet acum: am avut șansa să nu le ofer ocazia nici să facă presiuni, nici să mă șantajeze, nici să îmi ceară imperativ. Mă întrebau, răspundeam și cu asta basta!” a afirmat Vasilescu pentru PSnews.ro

Întrebat cum crede că i-a apărut numele pe amintita listă, Adrian Vasilescu nu a putut oferi un răspuns, explicând că nu i-au fost cerute informații legate de întâlniri personale cu emigranți români.

„În primul rând, curiozitatea mea pleacă de la cum am ajuns și eu pe lista asta privind emigrația română. Pentru că niciodată nu mi-a cerut nimeni să spun ceva despre emigrația română, niciodată nu m-a întrebat nimeni dacă m-am întâlnit cu români emigrați și niciodată nu am vorbit despre așa ceva.

Niciodată, niciodată, niciodată nu am niciun document, nicio dovadă ca să vă conving că este adevărat, decât una singură: aceea că nu sunt nebun. Pentru că numai un nebun ar putea să spună: «niciodată, niciodată, niciodată» când este foarte posibil ca pe cine știe ce listă – și se tot scot acuma la iveală – să apară cine știe ce nume pe care l-am pomenit întâmplător în cine știe ce împrejurare. Nu există așa ceva!” a subliniat oficialul BNR.

În încheiere, Adrian Vasilescu a precizat că nu va da pe nimeni în judecată ca urmare a apariției acestui scandal.

„Eu de 17 ani tot apar pe liste de-astea. (Nu a dat în judecată – n.r.) nici când un om de afaceri – care nu știu ce răfuieli avea cu Banca Națională – a publicat ceva și s-a folosit de ce a citit el prin ziare, c-aș fi colaborator al Securității. În ziarul, pe site-ul pe care a scris el, am scris și eu că minte în chip ordinar. Și atâta tot. E o prostie să te judeci”, a conchis Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *