Skip to content
Politică

Adrian Vasilescu: E prea mult populism. Să cântărească aurul, să îl vadă bucată cu bucată

baricada.ro

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat că, în discuţia cu privire la rezerva de aur a României, cel mai bine este ca aurul să fie adus în ţară, să fie constituită o comisie parlamentară şi lucrurile se vor lămuri, scrie m.romanialibera.ro.

A vorbit CCR? A vorbit, aşa că asta e decizia şi nu o comentăm. Acum ce se întâmplă mai departe sigur putem să comentăm, probabil că legea va ajunge în Monitorul Oficial, după ce va fi promulgată de preşedinte, şi apoi va fi adus aurul în ţară.

O chestiune de credibilitate

Noi, la BNR, am spus de mai multă vreme, de când a început această discuţie, că ar fi bine să fie adus în ţară, pentru că efectul se pierduse.

Ducerea aurului afară din ţară la Banca Angliei, la Londra, acolo unde este inima financiară a Europei, are un scop foarte clar, şi anume creşterea credibilităţii ţării.

Ori, atâtea discuţii s-au făcut în legătură cu aurul de când îmi amintesc, de acum trei-patru ani, într-o seară de septembrie, când a venit, aşa, un zvon în spaţiul public, că au dispărut 40 de tone de aur de la Banca Naţională, o aberaţie, desigur, dacă ar dispărea câteva grame de aur ar veni aici toate controalele din lume, aşa ceva nu se poate.

Aurul românesc, în custodie la Banca Angliei

Pe urmă s-au tot purtat discuţii atât de penibile în legătură cu această cantitate de aur aflată în custodie la Banca Angliei încât acum e mai bine să fie adusă în ţară, să facă comisie parlamentară cum au spus, să vină să cântărească aurul să îl vadă bucată cu bucată cum arată, cum este (…), cum este înregistrat şi atunci lucrurile se vor lămuri”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Suntem a 35-a ţară din lume privind cantitatea de aur monetar la Banca Centrală a ţării. E o cantitate importantă şi este o contribuţie efectivă la creşterea credibilităţii ţării, aurul trebuie să îşi urmeze acest scop, acest destin, dar după ce va fi numărat, cântărit, aranjat, lucrurile vor fi clarificate în BNR gestiunea este foarte clară, aurul se înregistrează după virgulă cu 4 zecimale.

Totul este mai mult decât la gram, la părţi de gram înregistrarea, nu e nici o problemă din această… problemele sunt altele, ce circulă prin spaţiul public, e prea mult populism, aud astăzi după ce în sfârşit s-a luat această decizie că BNR ar fi trebuit să câştige şi a pierdut de fapt prin neactivarea rezervei de aur aflate la Londra„, a mai spus Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *