Skip to content
Politică

Adrian Vasilescu iese la interval: BNR și-a păstrat armele și gloanțele pentru vremuri grele

capital.ro

Adrian Vasilescu – consultant de strategie în BNR – iese la interval, susținând că Banca Națională a României are resursele necesare să intervină în ipoteza unor vremuri grele pentru economie.

Declarația oficialului Băncii Centrale – publicată luni de Bursa.ro – a venit după un semnal de alarmă tras de către analiştii UniCredit Bank, potrivit cărora guvernanţii noştri repetă multe dintre greşelile care au condus la recesiunea din perioada 2009-2010. Specialiştii citaţi vorbesc atât despre politica fiscală riscantă pentru economie, cât şi despre faptul că leul se va deprecia semnificativ în 2018, iar deficitul este posibil să crească până în jurul nivelului de 3,7%. Printre altele, raportul UniCredit dat vineri publicităţii estimează un curs leu/euro de 4,7 şi o dobândă-cheie de 2,5%, pentru începutul anului viitor.

La rândul lui, Adrian Vasilescu caracterizează în nume personal raportul UniCredit ca fiind „cam pesimist” şi declară că nu crede în prevestitori.

„Observăm că sunt mulţi cititori în stele, chiar şi în sistemul bancar, şi mă refer aici la analiştii din băncile comerciale, care sunt obligaţi să facă rapoarte şi uneori sunt tentaţi să spună ceva şocant. Văd că în rapoartele lor spun cu exactitate ce se va întâmpla cu evoluţia cursului leu/euro – 4,6 până la finele anului şi 4,7 în primul trimestru al lui 2018. Mai exact de atât nu se poate. Când estimările sunt atât de exacte, trebuie să te şi îndoieşti de ele. Când spui atât de precis ce se va întâmpla cu paritatea leului, este de invidiat, dar nu este de crezut.

Tabloul conturat de analiştii de la UniCredit este cam pesimist, dar eu nu cred în prevestitori, chiar dacă aceştia se bazează pe modele eficiente şi pe date care, combinate între ele, ar putea conduce la concluzii interesante. M-am convins de-a lungul anilor că nu nimeresc ţinta pe care o estimează. Şi vă dau un exemplu concret – înainte de şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 3 octombrie, analişti de prestigiu preconizau că Banca Centrală va majora dobânda de politică monetară. Nu a făcut-o. Şi pot să spun şi de ce. BNR crede în dobânda cheie, în dobânda de politică monetară. Cu mult timp în urmă, chiar prin vocea Guvernatorului, Banca Naţională a subliniat că, spre deosebire de băncile centrale din ţările dezvoltate – de FED şi de BCE, care au coborât foarte mult dobânda şi în momente importante au rămas şi fără arme şi fără gloanţe, neputând să mai folosească instrumentele de politică monetară -, BNR a avut grijă întotdeauna să nu ducă dobânda foarte mult în jos.

În 2009, a început să scadă dobânda şi după ce aceasta a coborât de câteva ori, a stagnat. Apoi, în noiembrie 2011, a fost începutul unui nou val de coborâre a dobânzii, care s-a dus până la 1,75%, când s-a oprit din cădere şi nu a mai făcut niciun pas. Astfel, Banca Centrală a României şi-a păstrat şi armele şi gloanţele cu care să intervină dacă, Doamne fereşte, vin vremuri grele. Acum, în 3 octombrie, a procedat la fel – a amânat majorarea dobânzii”, a explicat Vasilescu pentru site-ul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *