Adrian Veștea, despre finanțările din programul Anghel Saligny: Sunt 4600 de proiecte care urmează a fi implementate

Adrian Veștea
Adrian Veștea / Puterea Știrilor

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a vorbit în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor”, între altele, despre oportunitățile de finanțare din programul Anghel Saligny.

„Ca cele opt luni de mandat care s-au scos de din data de 15 iunie să fiu prezent în cât mai multe județe și am avut această șansă de a mă deplasa în 35 de județe din țară și de a sta de vorbă cu colegii noștri din administrația publică. Pe de o parte, însoțit de specialiști, discutând despre programele pe care le derulează Ministerul Dezvoltării și acelea de a le a nu-i mai pune pe-i pe drumuri, ci din contră, a le da, a le da sfaturi și sugestii, dar pe de altă parte, și de a prelua bunele practici pe care le au în comunitățile lor, sunt programe care astăzi sunt în derulare atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene și vă pot pune eu din poziția de om de administrație de aproape 20 de ani, cred că niciodată în istoria României nu a existat atât de multe oportunități de finanțare.

Evident că toate aceste oportunități de finanțare, fie că vorbim de bugete naționale sau din fonduri europene, in cu ele cu o serie de proceduri, cu o serie de obligați, obligații din partea primarilor și în același timp sunt puși în situația de a găsi soluții de cofinanțare a unor astfel de proiecte. Am fost alături de ei și am discutat în primul și în primul rând să ajungă proiectele care sunt prin ordin de ministru să poată ajungă la maturitate. Trebuia să încarce într-o platformă pe care Ministerul Dezvoltării o are astăzi la dispoziție o serie de informații necesare ca aceste proiecte să poată fi semnată, iar încă din momentul în care s-a emis acest acest ordin de ministru, în fiecare săptămână avem primari care vin la Ministerul Dezvoltării pentru a semna astfel de contracte.

Inclusiv în cursul zilei de astăzi am avut peste 40 de primari care au venit și au semnat contractele, modul în care urmează să se deruleze toate aceste proceduri, urmează să aibă proceduri de achiziție, iar ulterior, pe baza situațiilor de lucrări, să începem să facem toate aceste decontări. Mai sunt și primării care încă nu au reușit să încarce în platformă toate aceste informații care sunt necesare referitor la proprietatea pe care se va desfășura aceste investiții, referitor la o serie de avize care trebuiesc obținute de hotărâri de consiliu local care trebuiesc date. Eu cred că doar cine nu a vrut nu a aplicat pe un astfel de program”, a spus ministrul.

Competiție între primari

Ministrul a vorbit totodată și despre competiția dintre primari pentru banii din acest program, dar și despre banii din PNDL 1 și PNDL 2.

„Există o competiție în care fiecare dintre primari au această oportunitate și eu cred că cei care sunt interesați astăzi au putut aplica. S-au făcut foarte multe speculații referitor la acest program, din contră, cred că este unul dintre cele mai transparente programe și unul dintre programele care s-a adresat tuturor comunităților, indiferent de apartenența lor politică.

Este un este un program care în momentul în care va ajunge la finalitate va îmbunătăți extrem de mult atât infrastructura utilităților, fiindcă vorbim de apă, canalizare, dar și în același timp de gaz metan, fiindcă vor sunt foarte multe localități care beneficiază de sprijin financiar din partea Ministerului Dezvoltării pentru introducerea gazului metan, dar în același timp și din punct de vedere al infrastructurii rutiere, în afară de Anghel Saligny, Ministerul Dezvoltării derulează evident, este pe final și două programe naționale PNDL unu și PNDL doi, în care comunitățile locale au avut posibilitatea ca pe lângă infrastructura despre care vă vorbeam, cea a rețelelor utilitare și a infrastructurii rutiere, au avut posibilitatea să reabiliteze de spitale, să reabiliteze unități școlare, să le reabiliteze, dispensare, casă de cultură, deci au fost oportunități pe care ei le-au accesat. Evident, în acel program suntem într-un progres, într-un progres de peste 90% sperăm ca anul acesta să închidem toate aceste programe. Atât PNDL unu, cât și PNDL doi sunt și alte programe care vin în sprijinul autorităților, dacă tot m-ați provocat, sunt programele care se adresează școlilor și în același timp și unităților medicale. Vorbim de școli sigure, școlile care astăzi în urma expertizării au sunt supuse și au un grad seismic de grad seismic unu, vor intra de copii, da, vor intra, vor intra la vor intra la finanțare, de asemenea și unitățile medicale care sunt într-o astfel de situație. Sunt și programe care țin de eficiența energetică și sunt comunități care derulează și anvelopează locuințele existente, blocurile existente, evident, cu o contribuție care vine din partea primăriei, o parte din partea asociației de locatari și o parte vine de la Ministerul Dezvoltării. Sunt și programe care le derulăm prin Compania Națională de Investiții și de asemenea prin Agenția Națională de Locuință. Deci există o plajă destul de mare dacă vorbim de bugetul național.

În același timp, pe Programul Național de Redresare și Reziliență sunt foarte multe programe care și foarte multe contracte care sunt deja semnate și care sunt în derulare”, a spus Adrian Veștea.

Ministrul a spus totodată că vorbim despre 7 miliarde de euro care vin prin PNRR.

„Vorbim de  7 miliarde de euro care vin din vin pe programul național de redresare și rezilienți Europeană, da, și în același timp vorbim de 65 de miliarde, aproximativ 13 miliarde, 13 miliarde de euro pe programul național Anghel Saligny și de asemenea avem și după cum am spus PNDL unu, PNDL doi, care de asemenea sunt pe final, dar și ele au avut sume importante de bani și care e cel mai.

Fiecare dintre programele despre care vă vorbeam au setat anumite obiective. Spre exemplu, programul național Anghel Saligny a avut ca și termen de depunere a studiilor de fezabilitate și ulterior de emitere a ordinului de ministru până în anul 2022. Practic, în iunie se împlinesc 2 ani de zile de când s-a emis acest ordin de ministru. După cum v-am spus, sunt 4600 de proiecte care urmează a fi implementate sunt comunități care au avut un anumit plafon din punct de vedere al alocării bugetare și au depus două proiecte pe plafonul respectiv. Sunt și alte programe, cum vă spuneam, despre școli și despre și despre spitale, care se fac pe programele cu IS risc seismic, dar avem și prin Compania Națională de Investiții proiecte care sunt care duc la îmbunătățirea infrastructurii, atât a actului educațional, cât și a celui din domeniul sănătății.

Tot acolo avem programe care se adresează îmbunătățiri infrastructurii sportive, fie că vorbim de săli de sport, de stadioane, de Terenuri, de fotbal, de bazine, de înot. Sunt programe pe care astăzi ministerul le derulează prin diverse instrumente care le are la dispoziție”, a mai punctat ministrul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: