Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: Primarii cu care am discutat își doresc comasarea alegerilor

Adrian Vestea

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a declarat că, din discuțiile avute în ultimele zile cu primarii, aceștia își doresc o comasare a alegerilor din acest an. Ministrul a susținut și că, potrivit informațiilor pe care le are, coaliția PNL-PSD nu a ajuns la o concluzie pe acest subiect.

„Partidul Național Liberal este un partid care are o vechime. Este un partid care a câștigat alegerile locale la o diferență de patru procente față de Partidul Social Democrat. Este un partid care are o zestre de aleși locali foarte mare. De altfel a și condus cele trei forme asociative: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, unde am fost președinte, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România, drept dovadă că avem un număr de aleși locali reprezentativ, iar asta înseamnă că, de fapt, suntem pregătiți pentru a aborda alegerile, fie la termen, fie în situația în care vor fi comasate. Suntem pregătiți pentru orice scenariu(…).

Mai mult decât atât, trebuie să privim acest calendar al alegerilor și din perspectiva eficienței. Și eu am copii la școală, și cred că în situația mea sunt foarte mulți părinți din România. Știm ce înseamnă actul electoral, faptul că o bună perioadă de timp în care aceste alegeri se desfășoară, ele se suprapun peste programul de școală. În luna septembrie începe anul școlar, iar marea majoritate a secțiilor de votare, a circumscripțiilor electorale sunt găzduite de către unitățile de învățământ. Cred că o comasare ar duce la o eficiență. Nu mai punem partea financiară, dar ceea ce cred că este foarte important este faptul că un număr mult mai mare de cetățeni care ar fi avut opțiunea doar pentru locale sau doar pentru europarlamentare ar putea să participe la vot și în același timp să aibă o opțiune, lucru care ar duce la o reprezentativitate mult mai bună. În felul acesta aceste alegeri ar fi mult mai reprezentative din punct de vedere al numărului de persoane care participă la aceste scrutine de vot”, a declarat ministrul Adrian Veștea, la Puterea Știrilor.

Ce spun primarii despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare

„Nu știu să existe o concluzie pe comasarea alegerilor din acest an(…). Cred că avem cu toții cu ce ne ocupa timpul până miercuri când, de fapt, va fi ziua în care se va prezenta situația reală și vom afla modul în care se vor comasa alegerile din acest an(…).

Ceea ce vă pot spune este că vin din administrația publică și am avut foarte multe întâlniri cu colegii noștri primari, am avut chiar săptămâna trecută o adunare generală a Asociației Comunelor din România, unde m-am întâlnit cu primarii din toate cele 41 de județe și am văzut care este și intenția lor, modul în care văd acest an electoral. Din punctul meu de vedere, și având discuții cu ei, cred că ar fi o soluție foarte bună ca alegerile locale să poată fi comasate cu alegerile europarlamentare, și din punct de vedere al organizării acestui scrutin electoral, dar și din perspectiva faptului că ar exista o reprezentare mult mai bună la acest scrutin electoral. Primarii ar fi de acord cu comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, mare majoritate cu care am stat de vorbă sau toți cu care am stat de vorbă. Nu am văzut din partea niciunuia vreo reticență referitor la acest aspect”, a mai declarat ministrul Dezvoltării, în direct la Puterea Știrilor.

 

Comasarea alegerilor. De ce trebuie să se decidă până la 1 martie

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 martie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: