Skip to content
Alegeri

AEP: 18.914.403 alegători erau înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie

Inquam Photos/Octav Ganea

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.914.403, cu 3.305 mai mulţi faţă de ultima informare publică din luna mai, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Potrivit unui comunicat, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale şi a importurilor de date de la DEPABD.

Astfel, în luna iunie, în Registrul electoral au fost radiate 22.257 persoane ca urmare a decesului şi 41 de persoane ca urmare a interzicerii exercitării dreptului de a alege sau a punerii sub interdicţie. Totodată, 331 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 19.620, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Ca urmare a importurilor de date de la DEPABD s-au înregistrat 5.652 alegători noi care au împlinit vârsta de 18 ani înainte de data de 1 iunie 2021, mai precizează AEP.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.164.382 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 750.021 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai menţionează AEP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *