Skip to content
Politică

AEP a notificat cele 171 de partide politice privind obligaţia de a depune rapoartele şi situaţiile financiare prevăzute de lege

Inquam Photos/Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă a notificat cele 171 de partide politice înregistrate în Registrul fiscal deţinut de AEP privind obligaţia acestora de a transmite instituţiei următoarele rapoartele detaliate privind veniturile şi cheltuielile realizate în anul precedent, potrivit news.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a notificat cele 171 de partide politice înregistrate în Registrul fiscal deţinut de AEP privind obligaţia acestora de a transmite Autorităţii următoarele rapoarte şi situaţii financiare prevăzute de lege:

– Raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent, conform art. 49 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 30 aprilie 2021;

– Situaţiile financiare anuale, conform art. 49 alin. (3) din Legea nr. 334/2006, în cel mult 15 zile de la înregistrarea la organul fiscal competent;

– Toate raportările obligatorii a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 51 alin. (2) din Legea nr. 334/2006;

– O copie a raportului de audit statutar efectuat asupra situaţiilor financiare anuale, în termen de 60 de zile de la data efectuării auditului, conform art. 45 alin. (2) din Legea 334/2006, în cazul partidelor politice care primesc subvenţii de la bugetul de stat”, arată comunicatul de presă al AEP.

Sursa citată precizează că notificările au fost redactate şi înaintate de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale în vederea prevenirii şi monitorizării neregulilor în finanţarea partidelor politice, precum şi pentru creşterea eficientizării activităţii departamentului.

Totodată, AEP spune că acţiunile de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor referitoare la transmiterea de către formaţiunile politice  a raportărilor obligatorii instituite de Legea nr. 334/2006 se vor desfăşura în perioada 30 aprilie – 31 mai 2021.

„Începând cu data de 1 iulie 2021 se va desfăşura controlul respectării prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de către partidele politice în activitatea curentă”, mai arată comunicatul AEP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *