Skip to content
Alegeri Politică

AEP a publicat numărul exact de alegători din Registrul electoral. Peste 700.000 sunt în străinătate

INQUAM/Octav Ganea

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 nu au drept de vot din cauza unor interdicţii, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Dintre cei 18.968.840 de români înscrişi în Registrul electoral care au drept de vot, 700.843 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS, potrivit News.ro.

Potrivit AEP, numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26 mai 2019, ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Din totalul de alegători înscrişi în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, 700.843 de cetăţeni români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Numărul total de alegători români înscrişi în listele electorale permanente (persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România) este 18.267.997 de persoane.

Situaţia privind cetăţenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European

În urma comunicărilor primite din partea instituţiilor cu atribuţii similare ale statelor membre UE privind cetăţenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reşedinţa în ţară şi au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidenţa dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenire a votului ilega (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare şi au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate.

AEP menţionează că în listele electorale speciale s-au înscris 114 cetăţeni comunitari care şi-au exprimat dorinţa de a vota pentru reprezentanţii din România în Parlamentul European.

După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

– Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;

– Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane;

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Situaţia privind cetăţenii cu drept de vot la Referendumul naţional

La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele României, nu au fost radiaţi din liste cei 379 de cetăţeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state pentru a vota reprezentanţii acestora în Parlamentul European. AEP precizează că nu există posibilitatea ca un cetăţean comunitar să voteze la acest scrutin.

Prin urmare, pentru referendumul naţional, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.

Pe lângă aceştia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *