Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari – candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este strict interzisă.
AEP mai anunță că va publica pe site-ul www.finantarepartide.ro, săptămânal, în fiecare zi de vineri, contribuțiile și cheltuielile angajate declarate de către mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor electorali.
Conform unui comunicat transmis vineri, AEP a informat cu privire la ‘importanța respectării principiilor finanțării campaniilor electorale referitoare la transparența veniturilor și cheltuielilor, la integritatea competiției politice și electorale și la egalitatea de șanse’.
În acest sens, AEP aduce la cunoștința publicului că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică/materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora, respectiv candidați independenți, partide politice și alianțe electorale. Orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, indiferent de mediul de distribuire (offline sau online), este interzisă și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, potrivit art. 52 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, arată sursa citată.
Totodată, potrivit sursei citate, contravaloarea sumelor cheltuite de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, care au constituit obiectul contravenției, va fi confiscată și transferată la bugetul de stat.
De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă mai informează că, în perioada campaniei electorale, toate tipurile de materiale de publicitate politică, de propagandă electorală, indiferent de mediul de distribuire – offline sau online, trebuie să respecte prevederile legale cu privire la marcarea și etichetarea acestora.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News