Skip to content
Alegeri locale 2020

AEP, despre procesul de votare: Cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde pentru identificare

Facebook
" "

Președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că oamenii trebuie să își dea masca jos în secțiile de votare, timp de câteva secunde, pentru identificare. Potrivit acestuia, transmiterea virusului este aproape de zero în secțiile de votare dacă toți cei prezenți în spațiul închis poartă mască și se dezinfectează.

Portul măștii de către ambele persoane care intră în contact în procesul electoral, adică dacă cetățeanul poartă mască și se dezinfectează, membrul secției de votare, personalul secției de votare, dacă poartă mască și se dezinfectează, transmiterea virusului este aproape de zero”, a şeful AEP într-un interviu la B1TV.

" "
" "

Cu toate acestea, cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde pentru identificare, iar acest procedeu este obligatoriu. ”Odată la operatorul de calculator care verifică cetățeanul în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului legal, cât și la președintele secției de votare ori la persoana din cadrul secției de votare care este desemnată să efectueze această operațiune.

Obligația este de purtare a măștii pe întreg procesul electoral, cu această excepție de identificare, cât să fim siguri că nu va exista o vulnerabilitate la finalizarea procesului electoral și contestații cu privire la identitatea cetățenilor”, a spus șeful AEP.

Pacienții cu COVID-19 sau persoanele aflate în izolare și carantină vor putea solicita urna mobilă

Persoanele testate pozitiv pentru infecția cu coronavirus și internate în unitățile medicale sau cele aflate în carantină sau izolare vor putea vota la alegerile locale din 27 septembrie, solicitând urna mobilă. „Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului„, a declarat șeful AEP.

Pe de altă parte în cazul în care urna specială va fi solicitată de pacienți cu COVID-19 internați în secțiile de terapie intensivă, atunci vor fi luate măsuri mult mai stricte de siguranță, a explicat Mituleţu-Buică.

Reguli speciale de protecție sanitară în perioada electorală

Campania electorală pentru alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie a început vineri, 28 august. În contextul epidemiei de coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli care trebuie respectate în această perioadă pentru a ca activitățile de campanie să se poată desfășura în condiții de siguranță sanitară.

Astfel, printre regulile care se aplică în timpul campaniei electorale se numără obligația purtării măștii de protecție de către toți participanții la evenimentele de campanie, prezența a cel mult 50 de persoane la astfel de evenimente, dacă acestea au loc în spațiu închis, și maximum 100 de participanți, dacă acțiunile se desfășoară în spații deschise, păstrarea distanței fizice între participanți sau dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *