Skip to content
Politică

AEP liniștește apele: Orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată

someseanul.ro

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) calmează apele după ce au apărut mai multe speculații, care vorbeau despre fraudarea alegerilor în diaspora. AEP precizează că „fiecare cetățean român figurează o singură dată în Registrul electoral” și explică modul în care au fost înscriși cetățenii români în acest registru.

„Din totalul de 609.962 de cetățeni români înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în afara țării, datele referitoare la un număr 600.290 reprezintă importul de la Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în evidențele căreia aceștia sunt trecuți cu domiciliul în străinătate, având pașapoarte CRDS, (cu mențiunea „domiciliu în străinătate”) și figurând automat în Registrul electoral ca cetățeni români cu drept de vot în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Diferența de 9.672 o reprezintă cetățenii români cu domiciliul în România și reședința în afara țării. Dintre aceștia, 6.937 au optat pentru votul prin corespondență, iar 2.735 pentru votul la o secție de votare din apropierea locuinței”, arată AEP într-un comunicat transmis redacției PSnews.ro.

Totodată, AEP liniștește cetățenii și amintește că și la aceste alegeri va fi folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot.

„Autoritatea Electorală Permanentă ține să sublinieze că speculațiile vehiculate în spațiul public privind un presupus risc de fraudare a alegerilor în diaspora sunt neîntemeiate și că orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat și în secțiile de votare din străinătate”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *