Skip to content
Politică

AEP: Partidele au luat subvenții de 15 milioane de lei luna aceasta. La PSD au ajuns jumătate din bani

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis marți că partidele parlamentare au primit subvenții în valoare de 15,1 milioane de lei luna aceasta, cei mai mulți bani fiind transmiși către PSD (7,1 milioane), urmat de PNL (3,9 milioane), informează g4media.ro.

Pentru a doua lună consecutiv, grație unei modificări aduse de Guvernul Orban legii finanțării partidelor, s-au calificat pentru finanțare din bani publici și cele două partide formate exclusiv din traseiști după alegerile parlamentare din 2016 – Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, și Forța Națională, partidul lui Teodor Meleșcanu.

Deși are doar patru parlamentari – trei deputați și un senator -, partidul lui Meleșcanu a primit luna aceasta 105 mii lei, la fel ca luna trecută. Pentru întreg anul 2020, Forța Națională va primi peste 1,2 milioane de lei. Partidul a fost înființat în toamna anului trecut, după excluderea lui Teodor Meleșcanu din ALDE, iar cei patru parlamentari pe care îi are s-au afiliat grupurilor PSD din Senat și din Camera Deputaților.

Cât a luat Pro România

În aceeași situație se află și Pro România, partidul lui Victor Ponta, principalul beneficiar al modificării legislative promovate de guvern. Formațiunea primește 658 de mii de lei pe lună, bani publici, adică peste 7,8 milioane de lei pe an. Pro România este, de asemenea, un partid format exclusiv din traseiști, parlamentari care au intrat în Parlament în 2016 pe listele altor partide, în principal PSD.

Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat, fără dezbatere, printr-un articol introdus în legea bugetului, principiul de bază al finanțării partidelor politice, urmând ca formațiunile parlamentare să primească bani în funcție de numărul de senatori și deputați, iar nu în funcție de rezultatul obținut în alegeri, așa cum era până acum.

Modificarea încurajează astfel migrația parlamentară, cel mai câștigat fiind Pro România, partidul condus de Victor Ponta, care nu a candidat la alegerile din 2016, fiind format exclusiv din traseiști. Astfel, formațiunea lui Ponta va primi bani de la stat aproape cât primește USR, partid care a candidat în alegerile din urmă cu 3 ani și a obținut aproape 10% din voturi.

De altfel, amendamentul a fost depus chiar de către Pro România.

Potrivit noii prevederi:

Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *