Skip to content
Politică

AEP: Peste 5000 de cereri pentru votul prin corespondenţă nu au fost aprobate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) explică, într-un răspuns transmis News.ro, de ce din cele 41.003 cereri pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale au fost acceptate doar 35.917, afirmând că, în cazul a peste 2000 lipseau documente, pentru alte peste 2.000 nu a fost confirmat faptul că adresa de mail era validă,170 au fost retrase de iniţiator, iar aproape 800 au fost cereri multiple.

Înregistrarea s-a realizat prin înscrierea într-un formular online a numelui şi prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domicxiliu sau de reşedinţă, a adresei de e-mail, a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, a copiei scanate sau a fotografiei actului de identitate şi a copiei scanate sau a fotografiei documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Până la încheierea perioadei de înscriere, şi anume 15 septembrie 2019, au fost înregistrate 41,003 cereri depuse, dintre care 35.917 cereri au fost aprobate, îndeplinind toate condiţiile legale”, precizează AEP.

Din cele 5.086 de cereri depuse care nu au fost aprobate, 2060 nu au îndeplinit toate condiţiile legate de prezentarea documentelor necesare:  lipsa actului de identitate valabil eliberat de statul român, documente de identitate expirate, lipsa documentului de şedere sau prezentarea unui document de şedere neconform prevederilor legale, afirmă AEP în răspunsul transmis News.ro.

Pentru 2.071 de cereri nu a fost confirmat faptul că adresa de mail este validă. confirmarea putând fi realizată prin accesarea linkului primit la adresa electronică furnizată de alegător.

Alte 173 de cereri au fost anulate de către cei care le-au depus, iar în 782 de cazuri au fost înregistrate cereri multiple depuse de acelaşi alegător, situaţie în care a rămas valabilă ultima cerere depusă.

Conform rezultatelor finale ale turului întâi al alegerilor prezidenţiale, 25.319 români au votat prin corespondenţă.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *