Aeroporturi multe, zboruri puține. Deși numărul pasagerilor a crescut, România are încă terminale pustii

aeroport pasager zboruri
Sursa foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

Când vorbim despre călătorii, automat ne gândim la aeroporturi, poate la un croissant dacă avem escală și speram să prindem un loc cu spațiu extra la picioare. Au trecut anii pandemiei, când avioanele au rămas la sol, iar acum e forfotă mare prin toate aeroporturile lumii.

Unii se gândesc de unde să ia avionul pentru că aeroportul din orașul lor este doar pe hârtie și față de pandemie, când totul era pustiu, nu s-a schimbat nimic.

Este clar că principala poartă de intrare în România este aeroportul din Otopeni. În 2023 pe acolo au trecut aproape 15 milioane de pasageri. Al doilea loc aglomerat a fost aeroportul din Cluj, dar la mare distanță de cel de lângă Capitală, cu 3,24 milioane de pasageri, iar pe locul 3 se afla Iașiul, cu 2,33 milioane de persoane care au zburat din zona Moldovei.

Ținând cont că numărul pasagerilor a crescut destul de mult. Calculele Asociației Aeroporturilor din România arată că în 2023 au fost peste 24 de milioane de pasageri care s-au plimbat prin țara noastră. Dacă ne raportăm la 2019, anul de dinaintea pandemiei, creșterea este de aproape 6%, însă dacă facem comparația cu 2022, atunci creșterea este de peste 17%.

Totuși nu peste tot este aglomerat, nu va gândiți la asta. La coada clasamentului, adică acele aeroporturi care au avut sub 100 de mii de pasageri, se afla Maramureș, Brașov, Băneasa, Satu Mare, Arad și Tulcea.

Pe aeroportul internațional Maramureș e liniște și pace. E un zbor intern și unul extern, dar nu e activitate în fiecare zi. De exemplu ultimul zbor trebuia să aibă loc luni, dar s-a anulat. Mai e unul programat azi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: