Skip to content
Politică

Afacerea bărcuţelor şi a hidrobicicletelor. Gabriela Firea arată cu degetul spre Răzvan Sava

Afacerea bărcuţelor şi a hidrobicicletelor. Primarul general Gabriela Firea arată cu degetul spre predecesorul ei, interimarul Răzvan Sava, care nu a semnat contractul privind achiziţia mijloacelor de agrement.

Într-un comunicat trimis, marţi, PSnews.ro, Firea dezminte acuzaţiile vehiculate, recent, în presă, potrivit cărora ar fi avut un interes să atribuie contractul către o anumită firmă, prin prisma unor presupuse legături de rudenie.

Este vorba despre SC Astra Bucureşti & Co Prod SRL, societate deţinută de Emilia Zimbresteanu (care are 25% dintre acţiuni) şi de către Adriana Pandele (75%, care este şi administratorul firmei). Astfel, mass media au speculat că Adriana Pandele ar fi rudă cu Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari şi soţul Gabrielei Firea.

Mai mult: PSD-ista Firea îl acuză pe PNL-istul Sava că a tărăgănat semnarea contractului pentru achiziţia bărcuţelor şi a hidrobicicletelor.

Redăm mai jos comunicatul integral semnat de biroul de presă al Primăriei Generale:

„Avand in vedere informatiile aparute in presa, conform carora Primarul General, Gabriela Firea ar avea o legatura cu firma ASTRA BUCURESTI & CO PROD SRL care a castigat licitatia pentru contractul de furnizare dotari aferente desfasurarii activitatilor de agrement (barcute, vaporase) in cadrul proiectului «Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei (si zona adiacenta lor)», biroul de presa al PMB face urmatoarele precizari:

Contractul de finantare pentru proiectul Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei (si zona adiacenta lor) a fost semnat in data de 12 februarie 2013, de catre Primarul General, Sorin Oprescu si Ministerul Dezvoltarii.

PMB a lansat in 5 februarie 2015 procedura online pentru atribuirea contractului de furnizare dotari echipamente ( barcute, vaporase) pentru acest proiect. La licitatia supervizata de reprezentantii UCVAP nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulata.

Dupa modificarea caracteristicilor din fisele tehnice pentru dotari, Municipiul Bucuresti a reluat procedura de licitatie online in data de 18 august 2015, aceasta fiind respinsa de ANRMAP care a solicitat clarificari referitoare la stabilirea preturilor unitare pentru echipamente. Dupa completarile solicitate, ANRMAP a acceptat documentatia de atribuire, la data de 2 septembrie 2015.

La licitatie s-a prezentat un singur ofertant, adica ASTRA BUCURESTI & CO PROD SRL. Comisia de evaluare a analizat oferta depusa solicitand clarificari operatorului economic. Avand in vedere ca procesul de evaluare a durat mai mult, Comisia a solicitat Primarului General Interimar, Stefanel Dan Marin, prelungirea perioadei de evaluare.

Desi Raportul procedurii a fost semnat in data de 29 decembrie 2015 de catre Primarul General interimar Razvan Sava, directia de specialitate a inaintat contractul spre semnare abia in data de 22 aprilie 2016. Deoarece nu au existat contestatii, contractul ar fi trebuit sa fie semnat in sapte zile de la semnarea raportului de procedura. Nu cunoastem motivele pentru care acest contract nu a fost inaintat spre semnare in termenul prevazut de legislatia in vigoare si nici de ce Primarul General interimar Razvan Sava nu a semnat acest contract pana la expirarea mandatului.

Precizam ca termenul asumat in oferta si in contractul de furnizare a echipamentelor era 30 iunie 2016, asadar daca acest termen nu ar fi fost respectat, Municipalitatea putea fi acuzata de nefinalizarea procedurii fapt ce ar fi putut atrage dupa sine o actiune in instanta.

Primarul General, Gabriela Firea a respectat legislatia privind achizitiile publice si a finalizat procedura prin semnarea acestui contract, in caz contrar fondurile nerambursabile aferente acestui contract ar fi trebuit sa fie returnate finantatorului, respectiv MDRAP. Gabriela Firea nu a semnat insa si un act aditional de prelungire a acestui contract.

Semnarea  contractului de furnizare nu a produs efecte, furnizorul nu a livrat in termenul asumat echipamentele, pe cale de consecinta Municipalitatea nu a platit si nu va plati niciun leu  catre ASTRA BUCURESTI & CO PROD SRL.

Mai mult decat atat, Primarul General, Gabriela Firea a dispus ca Directia de Audit din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti sa demareze o misiune adhoc de auditare a derularii procedurilor privind acordarea contractului de furnizare si a legalitatii intregului proiect. 

Concluziile raportului Comisiei de Audit vor fi facute publice.

PMB pune la dispozitia presei intreaga documentatie in acest caz, pentru jurnalistii interesati. 

Primarul General Gabriela Firea subliniaza faptul ca nici ea, nici familia ei nu au niciun fel de legatura cu acest caz si roaga institutiile abilitate ale statului sa verifice existenta vreunei legaturi de rudenie intre actionarii firmei in cauza si familia dansei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *