Skip to content
Politică

Afacerea Bell: Țuțuianu, dat de gol de o știre din martie. Vizita lui Macron, într-o nouă lumină

defenceforumindia.com

Afacerea prin care România ar putea cumpăra elicoptere militare Bell intră într-o nouă lumină: ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a fost dat de gol de o știre din martie. Vizita în România a președintelui francez Emmanuel Macron capătă astfel un cu totul alt sens.

VEDEȚI ȘI: UPDATE O mare afacere militară de acum 2 decenii s-ar putea întoarce. Țuțuianu a făcut primul pas

După cum puteți citi în linkul de mai sus, luat la întrebări în legătură cu posibila recomandare primită de către România de la SUA cu privire la achiziționarea elicopterelor Bell, Țuțuianu a refuzat să ofere un răspuns tranșant, dând de înțeles că ideea le-a venit pur și simplu celor din Guvernul României. Totuși, o știre de la finele lunii martie ne oferă răspunsul pe care ministrul Apărării l-a ocolit: nu, Statele Unite ale Americii NU sunt străine de afacerea Bell Helicopter.

CITIȚI ȘI: Un subiect greu a lipsit de pe agenda discuțiilor Guvern-Ambasada SUA

La începutul lui iulie, redacția PSnews.ro semnala faptul că subiectul luptei anticorupție a lipsit de pe agenda convorbirilor dintre premierul Mihai Tudose și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, așa cum reieșea din chiar comunicatul guvernamental post-eveniment. În schimb, cei doi oficiali discutaseră insistent despre alocarea din partea României a 2% din PIB pentru apărare.

Tema s-a dovedit una recurentă ori de câte ori Klemm s-a întâlnit cu un reprezentant guvernamental român – fie el din cabinetul Tudose sau din executivul Sorin Grindeanu. De exemplu, iată ce scria jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob (BTI) pe Inpolitics.ro la data de 29 martie:

„Klemm s-a văzut și cu ministrul Economiei (în acel moment, Mihai Tudose – n.r.) și a discutat cu el despre cîteva proiecte importante ale americanilor în România, ale giganților Exxon, Ford și Bell Helicopter.

La începutul lunii februarie, premierul Sorin Grindeanu a avut, și el, o întrevedere cu reprezentanți ai ambasadei SUA și ai Bell Helicopters, la care a participat și fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu.

Ideea e simplă: americanii vor să determine statul român să cumpere masiv elicoptere de luptă Viper, produse de Bell; anul trecut, ei au semnat un memorandum cu IAR Ghimbav pentru servicii de mentenanță, semn clar că povestea e una serioasă.

De aici, însă, lucrurile se complică dramatic pentru România.

Asta, pentru că, tot la Ghimbav, în luna septembrie a anului trecut, s-a inaugurat o întreagă fabrică de elicoptere, dar a franco-germanilor de la Airbus, unde ar urma să se producă un super-elicopter de luptă, H215. La inaugurarea fabricii a participat, pe lîngă premierul Dacian Cioloș, însuși președintele Franței, Francois Hollande, asta ca să fie clară importanța investiției.

La fel de clar trebuie să fie, pentru România, că va trebui în mod obligatoriu să se doteze cu elicoptere franco-germane produse aici, în detrimentul oricăror alte produse.

În decembrie, însă, după ce a apărut pe tapet, brusc, memorandamul dintre IAR Ghimbav și Bell Helicopters, cei de la Airbus au cerut imediat explicații statului român, întrucît, așa cum relata RFI, respectivul document periclitează investiția franco-germană în România.

Guvernanții români sunt în fața unei opțiuni de maximă dificultate: vom zbura cu elicoptere americane ori franco-germane?

Situația este cu atât mai actuală acum, cu cât ieri (joi) presa a dat ca aproape sigură vizita în România a președintelui francez Emmanuel Macron. Putem citi această știre în cheia unei atitudini disperate din partea Franței, cu atât mai mult cu cât vizita va avea loc, după toate aparențele, nu mai târziu de 24 august – vorbim, așadar, despre un eveniment anunțat, cel mai probabil, sub imensa presiune a momentului.

DETALII AICI: Macron ajunge la București pentru a se întâlni cu Iohannis și Tudose

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *