Skip to content
Politică

Afacerea DELTAMED-Arafat, investigată de DNA. Prietenia păguboasă care a monopolizat sistemul de urgență

Vineri seară, în emisiunea „Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Manastire a discutat împreuna cu invitații săi despre modul în care Raed Arafat, șeful SMURD, dar și secretarul de stat în MAI a monopolizat împreună cu prietenul său Dan Gorgan sistemul de interventii de urgenta din România.

Mănăstire a dezvăluit că această prietenie păguboasă a căpușat pe mulți bani acest sistem de intervenții în caz de urgentă, neavand concurenti. Este vorba de firma DELTAMED a prietenului lui Raed Arafat, dar și de ambulantele din sistemul privat creat de Arafat care s-au hranit ani de zile cu contracte pe milioane de euro. Nu în ultimul rând, procurorii DNA au în desfășurare încă din 2013 un dosar care anchetează aceste achiziții publice in sistemul mentionat.

Vă prezentăm mai jos principalele dezvăluiri ale jurnalistului Silviu Manastire in dialog cu invitatii săi, vineri seară în emisiunea ”Dosar de politician”:

Manastire: Am revenit in direct, „Dosar de politician”. Discutam despre mitul Raed Arafat, in scandal dupa tragedia de la Club Colectiv. Arafat, seful de la Departamentul de Urgenta spune ca nu are de ce sa-si dea demisia, desi Arafat este in varful acestui sistem de urgenta in Romania de foate multa vreme, un sistem pe care il patroneaza si de unde prietenul sau Dan Gorgan beneficiaza. O sa va citesc niste mesaje:

”La UPU am asteptat si 9 ore in sala de asteptare pe o problema destul de apasatoare.”

”De ce nu se intreaba nimeni de ce Raed Arafat a fost dat afara de la 2 universitati din postura de cadru didactic”.

Manastire: Prin telefon il avem acum pe jurnalistul Liviu Alexa de la Cluj. Haideti sa icnepem cu inceputul. Acum multi ani cred ca ai fost primul jurnalist de presa locala, nu de la Bucuresti, aucm multi ani Arafat a fost subiectul unei investigatii si l-ai prezentat pentru prima data pe Dan Gorgan, un discret om de afaceri, om care s-a mbogatit tocmai cu sistemul asta de urgenta creatde Arafat. Care e povestea din spate?

Liviu Alexa: Noi aveam informatia ca o anumita firma incepe sa fie tot mai importanta in achizitiile facute cu Ministerul Sanatatii. Am aflat ca aceasta firma in 2007-2008 isi crease un mic monopol. cand o firma face 1000 de ambulante pe an cand castiga tot ce inseamna Asociatii de Dezvoltare iti pun niste semne de intrebare. Cand o firma creaza premisele…contracte serviceare, achizitii de materiale, noi am incepurt sa fim tot mai atenti. Cand a publicat acea ancheta mi-am pus in cap un intreg sistem…

Manastire: Povestea merge inainte de la anul 2010, DELTAMED a castigat un contract…

Alexa: Am sa va dau in exclusivitate. Eu am avut o sursa foarte buna in interiorul sistemlui pe care Arafat a repreat-o si a distrus-o. Sursa mea a fost data afara dintr-o firma in care era angajat. Am dovada. Raed Arafat a sunat pe patronul firmei la o ora inaintata in noapte si a spus ca daca nu il da afara pe acel om nu o sa mai castige niciodata contracte si firma lui va intra in faliment. Omul acela nu mai lucreaza acolo din martie. Am dovada. Cred ca este un sistem. Sistemul de urgenta este si mai corupt pentru ca Arafat l-a reablitate extraordinar. El isi asuma toate realizarile unui sistem de urgenta in care lucreaza multi oameni. El este un oprisan al sistemului de urgenta, un baron. Omul asta este de 15-20 de ani in sistem.

Manastire: Ce tip de relatie exista intre Dan Gorgan? Eu m-am uitat pe DELTAMED, am vazut ca este infiintata in 1997 exact cand Arafat se duce prima data la Bucuresti, il duce Haidu Gabor de la Mures la Bucuresti. Haidu Gabor a fost un ministru destul de bun, el a dat drumul prima data ahcizitiilor publice in sistemul medical. In 98-2000, Arafat face pentru prima data achizitiile de ambulanta. In 2000 evident ca nu  exista sistemul de achiztii publice, ordonante si firmulita aceea de la Cluj reuseste sa creasca. Avea deja vechime.

Alexa: In 2012 il sun pe domnul Gorgan sa-l intreb daca mai  recent i s-a facut o plata mai mare din partea Ministerului Sanatatii, aproape 20 milioane de euro. Domnul Gorgan imi spune cu un tupeu: nu stiu, trebuie sa verific. Arafat este un om usor influentabil din cauza acestei relatii cu Dan Gorgan. Sursele mele imi spuneau ca aceste prototipuri pe care DELTAMED la finanta deveneau adevarate caiete de sarcini.

Manastire: Am vazut ca firm asta DELTAMED a prietenului lui Rafat, nu exista entitate care sa nu cimpere ceva de la DELTAMED. Serviciile de Ambulanta Judetene, sevriciile UPU, ISU-rile judetene, toti cumpara ceva, o piesa, un subansamblu pentru ca doar DELTAMED poate sai iti vanda acel lucru. mai mult, au intrat si pe piata de ehcipamente medicale, incep sa furnizeze pentru unitatile de urgenta din Romania echipamente medicale.

Alexa: S-a inoculat ca SAJ-urile nu sunt bune, ca doar SMURD-urile sunt. Serviciul Nationak Anbulantier Judetean a fost vaduvit mereu ba de personal, de investitii. S-au facut investitii enorme pentru tot felul de device-uri care s-au dovedit  fi foarte proaste. Arafat a fost cumva prin prietenia asta un soi de victima foarte bine folosita de prietenul Dan Gorgan. Nu este normal ca doar o firma din Romania sa primeasca 90% din achizitii, nu ridica nimanui un semn de intrebare acest lucru?

Manastire: Exista dosarul DELTAMED la DNA. Procurorii stau pe dosarul asta si se uita la acete pentru ca domnii astia din comsiile de licitatie se pare ca s-au acoperit foarte bine de docuemnte, ca n-ai de unde sa apuci sistemul. Ar fi indicii, banii din DELTAMED care se duc spre fundatia SMURD a lui raed Arafat, fundatie de drept privat care… Stii ce scrie despre Fundatie? Ca fondatorii Funatiei la sfarsitul anului pot primi bonificatii, un soi de dividende. Asta e statutul. Read da, DELTAMED incaseaza, iar Fundatia SMURD primeste inapoi o parte.

Alexa: Am gasit un pattern. Fundatia SMURD plateste catre DELTAMED in fiecare an cate un proiect special, o cumpara din banii de finantari.

Manastire: Iti multumesc, Liviu Alexa.

Manastire: Haideti sa va citesc, am scos contractele mai mari de 250 000 de euro castigate de firma prietenului Arafat. Sunt vreo 900 de contracte semnate de DELTAMED cu institutii publice: MApN, Asociatia de Dezvoltare intracomunitara Sud-Est pentru situatii de urgenta, CJ COnstanta la DDELTAMED, 2 milioane de euro, Asociatia se Dezvoltare IntraComunitara Euronest 4 milioane de euro, Ministerul Sanatatii Publice, 5 milioane de euro dati in 2012, inca 4 milioane de euro Ministerul Sanatatii Publice, Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara… Sunt entitati publice.

Hrisca: Aceste asociatii sunt intre comuna si orase limitrofe care vor sa dezvolte…

Manastire: La clubul Colectiv a sosit ambulanta BGS, printre primele. Celor de la BGS le e frica de Arafat. E confirmata oficial de BGS informatia asta.

Racoviceanu: Ciolos a inceput discursul fulminant sa-i rada pe aia 3 de la ISU si Arafat sa stabileasca masuri sa nu se mai intample.

 

1 comentariu la “Afacerea DELTAMED-Arafat, investigată de DNA. Prietenia păguboasă care a monopolizat sistemul de urgență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *