Skip to content
Politică

Afacerea Nana, suveică de familie. Terenurile lui Băsescu, trecute prin rețeaua mamă-fiică-soacră

" "

Afacerea Nana, care o are ca beneficiar final pe Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, ascunde un istoric în care se întrezărește o adevărată grupare infracțională din cadrul administrației locale din comuna Nana, județul Călărași.

Întreaga suveică derulată vreme de un deceniu include un business de milioane de lei, arendări ale terenurilor ajunse în final la fiica lui Băsescu un circuit dubios al banilor plimbați prin intermediul firmei italiene Berfige SRL.

" "
" "

Povestea afacerii începe din 2008 și o are în prim plan pe Simona Alina Preda, consilier  și apoi referent în primăria comunei călărășene. La dreapta și la stânga acesteia se plasează alte două personaje importante: secretarul instituției, Tudorița Niculae, mama Alinei Preda, și contabilul primăriei, Vasilica Preda, nimeni alta decât soacra aceleiași Alina Preda, arată o serie de dezvăluiri publicate în Jurnalul  Național.

Alina Preda a recurs la preluarea unei firme înființate deja în comună, SC Amygo M.T. SRL, pentru a trece la arendarea terenurilor preluate prin intermediul unor restituiri ilegale și ajunse apoi în proprietatea Ioanei Băsescu.

La conducerea Amygo M.T. SRL au fost plasați tatăl Alinei Preda și soțul acesteia, firma devenind un instrument prin care familia a trecut la încheierea unor contracte de arendare cu persioane fizice care nu avea nicio dovadă de proprietate asupra acestor suprafețe, aflate la acea oră în posesia Agenției Domeniilor Statului sau în domeniul privat al Primăriei.

În 2009, italienii de la Berfige cumpără terenurile pe care se încheiaseră contractele de arendă, dar și alte suprafețe de teren din localitate și dă în arendă, tot către Amygo M.T. aceleași suprafețe.

În perioada 2009- 2010, terenurile respective au fost, astfel, cumpărate de SC Berfige SRL, prin încheierea a opt contracte de vânza­re-cumpărare. Este vorba despre 35 de parcele, în suprafață totală de 290,41 de hectare, pentru care italienii au plătit 3.437.647,92 lei. 29 de astfel de parcele sunt situate în tarlaua 28, cea care, astăzi, îi aparține Ioanei Băsescu, însumând 277,91 de hectare. Pentru toate acestea, contractele de vânza­re-cumpărare au fost semnate, pentru vânzători, de către Simona Alina Preda, care avea calitatea de împuternicit în acest sens ai proprietarilor din acte.

În 2013, Ioana Băsescu a negociat personal cu avocatul firmei Berfige prețul pentru moșia de la Nana. Amănunte noi, de-a dreptul explozive, apar în legătură cu această informație. În 2013, avocata Mihaela Tudorache a fost contactată de către Bertola Fiovarante, care a încunoștiințat-o că intenționează să vândă terenu­rile de la Nana. Bertola Fiova­rante i-a spus avocatei că are deja oferte de cumpărare de terenuri sau chiar de active la SC Berfige SRL, primite prin inter­mediul agenției imobiliare Globalcom SRL. Informaţia a ajuns și la urechile Simonei Alina Preda, care imediat a anunţat-o pe avocată că vrea ea să cumpere o parte din aceste pământuri.

În acest sens, a încercat să obțină, pentru compania SC Amygo M.T. SRL, finanțare bancară. Băncile au refuzat, însă, să-i acorde acest sprijin financiar.
La acel moment, SC Berfige SRL primise mai multe oferte pentru vânzarea terenurilor de la Nana. O ofertă, în valoare de 4.200 de euro pe hectar, a fost făcută de un anume Eugen Marcel Banciu, o alta, de 4.250 de euro pe hectar, venise prin inter­mediul fostului consilier prezidențial Adrian Rădulescu (reprezentant al familiei Băsescu și al Elenei Udrea), o a treia ofertă, de 4.300 de euro pe hectar, a fost înaintată de un anume Florin Sorin Dobre, iar cea mai importantă ofertă a fost făcută de cetățeanul chinez Zhang Ding.
Chiar în ziua în care negocierile cu acest chinez erau în toi, la sediul cabinetului de avocatură al Mihaelei Tudorache s-a deplasat personal Ioana Băsescu, însoțită de Adrian Rădulescu și de un anume Costin Belcea, și a oferit 4.500 de euro pe hectar.
Afacerea a fost făcută imediat. În 9 septembrie 2013, Berfige SRL a vândut cele 291,48 hectare de teren agricol, Ioanei Băsescu, pentru suma de 5.844,864,26 de lei, mai arată publicația.

Vânzarea terenurilor regizată de Alina Preda și familia sa a fost pe punctul de a se bloca, în momentul în care un notar a refuzat să încheie contractul de vânzare-cumpărare între părți, dar situația fost salvată în extremis de un alt notar recomandat de Bebe Ionescu, fostul cuscru al președintelui Traian Băsescu.

Aceasta le-a încheiat formalitățile necesare, iar, în final, a autentificat cele două contracte, cu numărul ­persoane, prin împuternicita Simona Alina Preda, au vândut terenurile agricole societății SC Berfige SRL. Operațiunea a fost reluată în martie 2010, când au fost ­terenurile achiziționate prin intermediul Simonei Alina Preda, SC Berfige SRL a achitat suma totală de 2.048.580,35 de lei, din care 343.930 de lei au fost virați în contul deschis la BRD pe numele Tudoriței Niculae, iar 1.613.650,35 lei în contul deschis la aceeași bancă al ­Ulterior, aceasta a transferat suma de 978.000 de ­dobânda la termen, se mai rată în ancheta publicată de Jurnalul Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *